De ce am redus consumul de GLUTEN și ce alternative găsesc într-un magazin cu produse bio

Reading Time: 2 minutes

De când mă știu am probleme cu sistemul digestiv. Sunt o fire hipersensibilă, așa că era – oarecum – natural să mă doară burta. Sau, cel puțin, așa m-am amăgit o bună perioadă de timp. 

Am început să fac tot felul de teste. Așa am descoperit o grămadă de intoleranțe alimentare și alergii. Trebuie să recunosc faptul că, de departe cea mai ciudată alergie alimentară pe care o am este cea la … fasole! 

Adică… toată lumea are câte ceva… unele probleme sunt mai comune, altele sunt mai ciudate… dar chiar alergie la fasole? 

Mă rog. Treaba e că după ce am descoperit niște probleme, am început să îmi adaptez dieta pe ce am descoperit. Dar tot fără succes.

Apoi am descoperit faptul că organismul nostru reacționează uneori nepotrivit la gluten.  Așa că m-am apucat să studiez fenomenul.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteină din grâu care prezintă o mare componentă alergică. Acesta este, de asemenea, responsabil și de apariția bolii celiace – respectiv intoleranța permanentă la gluten – care cauzează leziuni serioase mucoasei intestinului subțire. 

În mod curent glutenul se regăsește în grâu și în cereale precum secara și orzul. Totuși, din fericire, nu toate cerealele conțin gluten. Pe de altă parte, există și alte alimente în care acest compus este găsit, de exemplu în:

  • Alimentele procesate care conțin agenți de îngroșare;
  • Supe cu paste făinoase ori îngroșate cu făină;
  • Carne preparată – tip mezeluri;
  • Medicamente.

Dacă nu am intoleranță la gluten, de ce să mă feresc de el?

Sunt și persoane care stau chiar bine cu sistemul digestiv și au și o toleranță crescută la gluten. Cu toate acestea, există situații în care este, în continuare, de preferat să se renunțe la consumul acestei proteine.

De ce?

Pentru că glutenul acționează ca un adeziv pentru alimente, ducând la blocarea bolului în intestin. De aici apare constipația, apar crampele și stările neplăcute.

Totuși, mai există și alte situații în care consumul de gluten afectează organismul.

Afecțiunile tiroidei și glutenul

Foarte puțină lume știe că între afecțiunile autoimune ale glandei tiroide și gluten există o legătură foarte puternică. Eu însămi am descoperit acest lucru abia vara trecută. Studiile realizate de cercetători sugerează faptul că multe persoane cu boli autoimune tiroidiene prezintă un răspuns imun la gluten – fapt ce se traduce prin aceea că evitând glutenul te poți simți mai bine.

Și cum am câțiva ani de când am fost diagnosticată cu tiroidită autoimună, am decis să elimin – pe cât posibil – consumul de gluten. Așa am ajuns să fac tot mai multe cumpărături din magazinele bio online, mai ales în zile precum cele cu oferte.

Așa că dacă și tu vrei să renunți la consumul de gluten, află că în perioada 11-20 noiembrie este Black Friday la Verlinși se anunță reduceri de până la 70%.

Eu m-am pregătit emoțional. Vreau să îmi fac intestinele și tiroida fericite :). Merg pe bio!

Sursa foto: pexels.com

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: