Cum întreţii corect țesăturile textile din bumbac şi mătase?

bumbac
Reading Time: 2 minutes

Bumbacul, satinul, inul, fetrul şi mătasea sunt câteva dintre cele mai populare textile.

Ne întâlnim la tot pasul cu lenjerii fabricate din satin, cămăşi din bumbac, pulovere din lână sau bluze din mătase. Iubim articolele realizate din ţesături textile catifelate care ne mângâie pielea şi ne permit să ne simţim impecabil. Marea provocare rămâne cum întreţinem corect articolele de îmbrăcăminte şi lenjeriile realizate din aceste fibre, pentru a ne bucura cât mai mult timp de farmecul şi avantajele lor.

Întreţinerea bumbacului

Bumbacul este o fibră naturală şi este utilizată de mii de ani pentru realizarea hainelor şi a lenjeriilor. Practic, articolele din bumbac moale, catifelat plăcut la atingere conferă stare de bine şi sunt prietenoase cu piele. Nu produc alergii,  sunt reciclabile şi se întreţin uşor.

Hainele din bumbac trebuie spălate zilnic, chiar dacă nu par murdare. Un refresh simplu va conferi  aerul proaspăt pe care îl apreciezi. În cazul murdăriei persistente se pot utiliza detergenţii şi solvenţii chimici cu potenţial ridicat de curăţare. În cazul spălării cu detergenți chimici, clătirea suplimentară este esenţială. Hainele din bumbac nu trebuie înălbite, trebuie uscate la umbră. Păstrarea acestora în bătaia directă a soarelui le aspreşte. Călcarea se realizează cu aburi sau fără, după preferințe. Aceleaşi procedee se aplică şi în cazul lenjeriilor de pat şi a articolelor pentru masă. 

Întreţinerea mătăsii

Mătasea este o altă fibră naturală foarte populară şi foarte apreciată. Hainele şi lenjeriile din mătase sunt preferate în sezonul cald, datorită stării de răcoare pe care o conferă. Pentru a-şi păstra caracteristicile deosebite, matasea trebuie spălată la temperaturi joase. Nu se recomandă schimbarea temperaturilor în timpul curățării, deoarece este sensibilă la variaţii. Articolele din mătase nu trebuie stoarse, pentru că se deteriorează, scurgerea apei se face prin presare uşoară. Lenjeriile pot fi introduse în prosoape din bumbac care absorb apă înainte de uscare. Articolele din mătase pot fi spălate cu detergenţi chimici. În cazul în care şi-au pierdut culoarea se adăuga o linguriţă de oţet. Această substanţă revigorează nuanțele mătăsii.

Sursa foto: Seqoya / Shutterstock.com

About Author

10 thoughts on “Cum întreţii corect țesăturile textile din bumbac şi mătase?

  1. Cate sfaturi utile! Chiar nu știam toate aceste informații despre țesăturile textile care sunt prezente zi de zi în viețile noastre! O sa tin cont de aceste sfaturi!🥰

    1. Orice material are viață mai lungă atunci când este întreținut corect. Am găsit o mulțime de informații utile aici.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: