Călătorie pe tărâmul plin de gust, cu Melinis!

fructe
Reading Time: 6 minutes

O nouă zi ploioasă. Un nou anotimp al depresiilor își anunță ușor prezența. Pe geam aerul rece și proaspăt pătrunde agale, strecurându-se cu mult tact printre ochiurile discrete ale perdelei.

Începe sezonul carențelor de vitamine și al durerilor de spate. Deși frumoasă, natura își plânge zilele calde și viu colorate. Sub influența unor strigăte Bacoviene, cerul plumburiu își varsă tonele de cerneală asupra Pământului, preschimbând zâmbetele de odinioară în cearcăne și figuri morocănoase. Și pașii parcă sunt mai lenți, presați de greutatea atmosferică.

Meditație în inima Naturii regăsite

În acest peisaj rupt din cele mai profunde melancolii, mă întind pe pat și ascult sunetul ploii. Stropii ritmici lovind prelata balconului îmi amintesc, cumva de „Anotimpurile” lui Vivaldi…

… și așa, cu orchestra maiestuasă în urechi, mă las purtată într-o profundă meditație. Corpul tot mai relaxat se afundă în saltea, în timp ce ochii minții își încep călătoria pe tărâmul de basm al mult prea pitoreștii nostre glii…

Primăvara – nașterea naturii

Seria lui Vivaldi – care cântă în mintea mea – debutează cu maiestuoasa primăvară.

În profunda mea relaxare mă ridic cumva dincolo de timp și spațiu. În fața mea se înalță verde și mândră valea Nișcovului, în Buzău. Nu am călcat niciodată, fizic, pe acel meleag… dar, cumva, în mintea mea reușesc să simt textura moale a pământului. Este același pământ roditor și boem, românesc, pe care îl port de sute de ani în ADN.

Melinis, valea Niscovului, Buzau

Și, cum privesc în jur, observ cum această apă lină străbate în tihnă o frumoasă depresiune, acoperită de păduri seculare. Verdele crud de primăvară și mirosul proaspăt al petalelor nu mă pot lăsa indiferentă. Departe de poluare și de gunoaie, sângele meu se purifică din plin.

Și cum pășesc ușor pe iarba udată, natural, de Dumnezeu, nu pot rămâne indiferentă la diversitatea faunei și a florei.

Pas cu pas, mă îndrept spre o livadă imensă. Odată cu apropierea, remarc că mirosul îmbietor aparținea, de fapt, unor grozave plantații de trandafiri și atelierelor înconjurotoare.

atelier melinis

Petalele încă neînflorite și crude ale trandafirilor, vișinele încă verzi și toate fructele ce vor crește în anotimpurile următoare se pregătesc pentru a-și cunoaște forma desăvârșită: Melinisul!

Vara, cu mulțimea ei de arome… de Melinis

Într-o clipă totul se transformă în fața mea. Ploaia își întețește ropotul, în timp ce Vivaldi își schimbă tempo-ul. Presto! Exact asta se întâmplă și în natură.

Trandafirii înfloresc într-o singură clipă, îmbătându-mă cu mireasma lor extraordinară.

petale de trandafir pentru Melinis

Acum întreaga Vale a Nișcovului se umple de miros și gust. Apicultorii se grăbesc să aducă în ateliere mierea de salcâm recoltată proaspăt. Acum ia naștere acest savuros Melinis din petale de trandafiri crude, cufundate în miere de salcâm, amestecate delicat pentru omogenizare și deshidratare, la temperaturi de sub 35˚C. 

Simfonia gusturilor, culorilor, texturilor și formelor este senzațională!

Melinis de trandafiri, produs natural

Armonia gusturilor mă relaxează și mai profund. Aproape că am uitat de norii cenușii pe care i-am lăsat în urmă… precum și de depresii! În fața ochilor mi se derulează imagini din copilărie.

Melinis de trandafiri

Inspir… expir… și-mi continui călătoria în vară.

Câțiva pași mai departe, vișinii sunt culeși. Mereu m-a fascinat grena-ul lor special, precum și gustul acrișor, bogat în vitamina C. În aceeași combinație cu mierea proaspătă și 100% naturală se va obține un nou sortiment: Melinis de vișine!

Atât de cremos și de savuros încât aproape că nu pot ignora amintirile cățărărilor de altă dată. Îmi amintesc de tata și de cum culegeam împreună vișinii pentru a face dulceață. Totuși, nicio dulceță din lume nu se compară, ca gust, cu acest mix de miere și fruct!

… Și vara nu se încheie aici. Nu poate ajunge la final până ce nu îmi dau seama de unde provine acel parfum atât de duce și de proaspăt!

Aha!

Se prepară Melinisul de zmeură!

Ce gust reconfortant! Ce textură fermă! Aproape că nu mă pot abține să nu mă gândesc la șerbetul mult iubit de întreaga familie.

Și, ca o ultimă oprire în vară… tot din capitolul fructelor de pădure: văd oameni adunând fructe micuțe, albastre, în final de Gustar.

Așa cum bănuiam: se pregătește Melinisul de Afine!

Textura lor crocantă și gustul distinct îmi fac incursiunea în vară mai dulce ca niciodată!

Toamna roditoare – Melinis cu savoare!

În același stil alert începe și toamna. Fructele se coc, rând pe rând… Oamenii aleargă care încotro să le culeagă.

Simt miros de pară coaptă. Para a fost mereu fructul meu preferat!

Așa că merg mai departe… ghidată de miros. În fața mea se prezintă cazanele cu lucioasele cubulețe tăiate de pară, afundate în miere.

para cu miere

Gust… și mă îndrăgostesc pe loc! Pe cât de mult iubesc perele crude, pe atât de mult ador melinisul de pere. Deja îmi pot imagina cum îl întind pe clătite…

Fermecată de această savoare inconfundabilă… mă las în continuare ghidată de galben, în atelierul în care ia naștere o altă esență de toamnă: Melinisul de gutui!

Din fructe crude, înecate în miere proaspătă, urmând aceeași metodă unică de preparare, melinisul de gutui este altceva. Un gust atât de cald și ce boem încât nu pot rămâne indiferentă. Zâmbesc. Noi amintiri se derulează în ochii minții. Bunicul apare acum în prim plan. Omul de la care am învățat că trebuie să fiu fericită chiar și atunci când frigul se lasă peste sufletul meu…

Cu bunicul în suflet și cu gustul melodios al galbenei gutui… mai fac un pas în toamnă.

Aici mă așteaptă o aromă proaspătă de dimineață, un fruct specific românesc: pruna.

Melinisul de prune, de asemenea realizat 100% din ingrediente naturale, mă cucerește cu naturalețea sa. Aproma aproape mai intensă decât aceea a fructului crud mă bucură mai mult ca niciodată!

melinis de prune

Și, cum mă pregătesc să ies din acest anotimp… urmăresc cum în fața mea se plimbă în voie coșuri cu fructe galben-portocalii, luate din Grădina plină de vitaminele A și C a Domnului. Cât de grozave sunt aceste mici „bomboane” de sănătate!

Recoltate în septembrie, au un conținut mai mare de vitaminele A și C, dar recoltate spre finele toamnei… fructele de cătină abundă în vitamine din complexul B.

Aveam atât de mare nevoie să îmi închei călătoria prin toamnă cu acest minunat Melinis de cătină! Astfel mi-am luat sursa de vitamine și energie, putând fi pregătită să mă afund în iarnă…

Iarna – sănătate conservată

Și… cu ultima frunză doborâtă de vânt, stropii grei ai ploii se pierd silențioși în văzduh.

Galbenul naturii se stinge, ușor, sub albul iernii. Vivaldi mă însoțește în continuare, păstrându-mi moralul sus. Pe ritmurile lui am adunat câte un borcan de sănătate din fiecare anotimp.

Soarele iese, strălucitor, din spatele copacilor acoperiți de nămeți. Cristalele lucitoare, frigul curat și vrăbiuțele ghemuite sub surcele fac iarna mai ușoară. Vioarele își lasă glasul dulce să îmi afunde urechile… cam la fel cum o face și textura Melinisului din lingurița mea.

Acum mă pot întoarce liniștită în prezent. Iarna grea nu mă mai sperie. Ploaia și depresiile s-au stins ușor. Tot depozitul de vitamine și minerale din grozavul Melinis mă va ajuta să îmi păstrez buna dispoziție până când soarele va avea iar suficientă forță să-mi încălzească în mod natural sufletul… și să-mi ofere toată vitamina D de care am nevoie!

Și, pentru că tot stau toată ziua online… mă voi conecta la pagina de Facebook Melinis pentru a-mi aminti să mai gust puțin, în fiecare zi!

Sursa foto: melinis.ro, facebook.com/melinis-buzau/, instagram.com/melinis.buzau

Această poveste a fost scrisă cu multă dragoste pentru concursul Superblog 2020, ediția de toamnă.

About Author

23 thoughts on “Călătorie pe tărâmul plin de gust, cu Melinis!

  1. Un adevarat festival de culori si cuvinte am gasit in acest material. Imi place la nebunie modul in care ajungi la mine cu aceste gânduri. Multumesc mult pentru recomandare, clar voi ajunge si eu la acest produse pline de gust!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect:

%d