Cum e mai sănătos să aerisim locuința? Să deschidem fereastra sau să montăm un sistem de ventilație?

Întrebarea este îndreptățită pentru că sunt tot mai multe motivele pentru care aerisim puțin cu fereastra deschisă.
Iată 4 Motive pentru care deschidem rar fereastra
- Poluare de afară ajunge și în locuința noastră cu ocazia aerisirii.
Praful, gazele de eșapament, alergenii, polenurile, ne creează probleme de sănătate, afectând mai ales persoanele sensibile și alergice.
Copiii sunt mult mai afectați de poluarea aerului în comparație cu adulții. Respiră de două ori mai repede, inhalând mai mult aer în raport cu greutatea corporală, în timp ce creierul și sistemul imunitar sunt încă vulnerabile, fiind în curs de dezvoltare. - Poluarea fonică este un alt factor care deranjează, atât ziua cât și noaptea. Se întâmplă des, că deși vremea ne permite să stăm cu fereastra deschisă totuși din cauza zgomotului de afară suntem nevoiți să închidem fereastra ca să avem liniște, ca să ne putem relaxa sau odihni în voie.
- Nu putem controla temperatura, umiditatea aerului și nici cantitatea de aer care intră în casă cu ocazia aerisirii. Toate aceste caracteristici sunt dependente de sezon: iarna va intra în casă aer rece și uscat iar vara, aer cald și umed.
Durata aerisirii va depinde de intensitatea disconfortului termic pe care-l simțim (frig sau căldură) cât timp casa se aerisește. Și cu siguranță și gândul că fiecare aerisire crește costurile cu încălzirea sau răcirea locuinței ne va determina să aerisim mai rar.
- Pentru siguranța locuinței noastre, nu vom risca să lăsăm fereastra deschisă dacă plecăm de acasă pentru mai mult timp sau dacă stăm la parter sau demisol. O fereastră deschisă este ca și o invitație la adresa persoanelor rău intenționate dar chiar și din partea vremii capricioase (ploaie, vijelie) putem avea surprize neplăcute.
În concluzie vom aerisi când timpul ne permite, când suntem acasă și e plăcut afară, la sfârșitul de primăverii și începutul toamnei.
Ce se întâmplă dacă aerisim rar și insuficient?
Uite câteva consecințe nedorite:
- Într-o locuință neaerisită se acumulează condensul, apare igrasia și mucegaiul iar primăvara vom fi nevoiți să căutam soluții pentru îndepărtarea mucegaiului.
- Vom simți o stare inexplicabilă de disconfort: dureri de cap, amețeli, concentrație greoaie, crește tensiunea arterială… Iar pentru că aerul este invizibil nu ne vom gândi că motivul acestor simptome este calitatea precară a aerului din mediul în care trăim.
- În interior aerul poate deveni mult mai poluat decât cel de afară.
Acest lucru se datorează factorilor poluanți din interior, dintre care cei mai frecvenți sunt: dioxidul de carbon expirat, formaldehidele, praful fin, compușii organici volatili, de la cosmetice sau soluțiile folosite la curățenie. În perioadele de gripă aerul poate fi contaminat cu agenți infecțioși iar în funcție de locație se pot acumula în casă gaze radon.
- Somnul nu va fi odihnitor dacă peste noapte nu avem suficient aer proaspăt și ne vom trezi obosiți și indispuși iar pe termen lung ne va fi afectat sistemul imunitar și vom fi mai predispuși la îmbolnăviri.
Sistemul de ventilație este soluția ideală pentru aerisirea continuă și eficientă
Locuințele zilelor noastre sunt tot mai bine izolate termic și drept urmare tot mai etanșe. Au pereții izolați, ferestrele și ușile din tâmplărie termopan, ca să rețină în casă energia termică costisitoare.
Aceste locuințe nu mai respiră natural prin pereți sau prin fisurile tâmplăriei, ca înainte. Astfel necesarul de aer proaspăt nu mai poate fi acoperit, prin aerisiri ocazionale, care în cele mai multe cazuri se reduc la două reprize: dimineața la trezire și seara înainte de culcare.
Ceea ce nu se ia în calcul când se izolează termic locuința este faptul că măsurile de izolație performantă trebuie să fie însoțite de măsuri moderne de aerisire eficientă. Numai așa poate fi acoperit necesarul de aer proaspăt de 20-40 mc/oră pe persoană.
Pentru evitarea consecințelor neplăcute enumerate mai sus, soluția ideală este montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Sistemul de ventilație a fost special conceput pentru aerisirea continuă, controlată a locuințelor cu izolație termică performantă, fără pierderi de căldură.
Principalele beneficii ale Sistemului de ventilație cu recuperare de căldură
- În interior va fi permanent aer proaspăt și filtrat, fără praf și alergeni
- Umiditatea este ținută sub control astfel că nu mai apare condensul iar igrasia și mucegaiul devin istorie
- Casa este aerisită în mod continuu: se introduce aer proaspăt de afară și se extrage aerul viciat din interior
- Se previne formarea noxelor poluante, prin evitarea acumulării, dioxidului de carbon, a formaldehidelor, a gazelor radon sau a virușilor în sezonul gripal
- Somnul este odihnitor pentru că aerul fiind împrospătat continuu chiar și în cursul nopții, avem suficient oxigen în dormitor
- Sarcina aerisirii este preluată de unitatea de ventilație cu recuperare de cladura astfel calitatea aerului din interior va depinde numai de setările aparatului
- Crește eficiența energetică și securitatea clădirii
Practic sistemul de ventilație ne scapă de grija aerisirii. Nu mai este nevoie să deschidem fereastra decât atunci când ne face plăcere. Când avem timp și nu-i nici prea rece, nici prea cald afară și nici nu este sezonul alergiilor…
Cu toate astea, vom avea mereu aerul curat și sănătos în casă, chiar dacă locuim într-o zonă aglomerată din oraș și chiar dacă afară ninge sau plouă.
2 thoughts on “Cum e mai sănătos să aerisim locuința? Să deschidem fereastra sau să montăm un sistem de ventilație?”