Cum să ai mai multă încredere în tine

Încredere-n sine şi stima de sine sunt concepte moderne, amplu dezbatute în ultimii ani. Problemele legate de self esteem nu sunt chiar noi, fiind abordate încă din secolul 19.
Pentru că de multe ori stima de sine şi încrederea în sine sunt concepte înțelese eronat specialistul Psiholog Geanina Timofte îşi propune să facă putină lumină şi să ofere lămuriri persoanelor interesate. Înainte de a realiza orice introspecție, specialistul recomandă cititorului să găsească răspunsul la întrebarea: “Cine ești tu?”
De aici porneşte adevărata incursiune de autocunoaştere, prin care cititorul este îndrumat să se descopere cu adevărat, şi nu să se limiteze la rolul social pe care îl are.
Pornind de la premiza că stima de sine este atitudinea (favorabilă sau nefavorabilă) pe care fiecare persoană o are la un moment dat față de persoana proprie, începe şi drumul cunoașterii şi câștigării încrederii.
Încredere, iubire, concepție – aspectele esenţiale ale stimei de sine
Încredere-n sine este definită ca fiind capacitatea de autoevaluare a capacității de a face faţă dificultăţilor, de a lua decizii de a face faţă în față succesului şi de a se adapta la situații noi. Iubirea de sine înseamnă acceptarea de sine cu toate atuurile şi cu toate defectele. Concepția de sine înseamnă modul în care fiecare persoană se percepe pe ea însăşi.
Conform specialistului persoanele care au o stimă de sine ridicată au satisfacții personale mai multe şi se bucură de succes în acțiunile pe care le întreprind. La polul opus se găsesc persoanele cu stimă de sine scăzută, cele care nu reușesc să ducă la bun sfârşit acțiunile începute şi care nu reușesc să-și satisfacă nevoile.
Ce poți face pentru a-ţi crește stima de sine?
Cei ce doresc să îşi modifice percepţia asupra sineluii trebuie să se înarmeze cu răbdare şi perseverență. Schimbările sunt posibile, însă acestea trebuie să vine din interior. Primul pas ce trebuie realizat este de a face curățenie în anturaj. De cele mai multe ori stima de sine scăzută este o consecință a criticilor constante venite din partea apropiaților. Cei ce doresc să ajungă să aibă o idee pozitivă despre ei trebuie să scape de persoanele critice, de cele lipsite de toleranţă din anturaj. Atitudinea pozitiva este molipsitoare și se poate transmite, deci cei ce vor o schimbare trebuie să se înconjoare de oameni pozitivi, oameni care îi apreciază şi care îi laudă pentru reușite.
Persoanele ce au pornit pe acest drum au nevoie de ajutor de specialitate. Psihologul, poate veni cu soluții personalizate pentru fiecare caz în parte.
Psihologul e de ajutor mereu, eu am avut intotdeauna incredere in mine si sunt pozitiva mereu.
e destul de greu, dar cred ca cineva specializat ajuta mult
Eu cred ca te naști cu incredere și iubire de sine și le pierzi pe parcurs sau nu, în funcție de mediu și de anturaj. Eu pana pe la 35 de ani am avut foarte multă încredere în mine și mă iubeam suficient însă în ultimii 5 ani observ cu îngrijorare că au scazut. Cauza nu o cunosc și incerc sa o combat schimbandu-mi atitudinea față de unele situatii, însă e greu.
Încrederea de sine e foarte importantă…eu am avut ceva de furcă cu acest subiect. 🙂
E bine sa inveti sa ai incredere in tine, iar apoi ii poti inspira si ajuta si pe altii.
Slavă Domnului că nu am experimentat probleme la acest capitol.
Foarte interesant articolul tau,sunt de acord, oamenii din jur ne influenteaza starea de spirit, important e sa ii alegem corect!
O atitudine pozitiva e mereu solutia, dar mai ales daca e din exterior, ajuta mult.
Și eu cred că psihologul poate veni cu soluții pentru acest tip de problemă.
Totul pornește din interiorul nostru. Chiar cred că fără asta, nu putem realiza nimic.
Foarte interesant articolul tău, mi-a plăcut ( ca toate celelalte)!
Sunt foarte de acord cu cele scrise de tine! : )
Instrumentele oferite de un specialist sunt mult mai utile ca orice carte de dezvoltare personala citita!
Si eu am abordat acest subiect intr-un articol, dar fara a apela la ajutorul unui psiholog, mi-am expus doar parerile mele.
In cazul in care nicio metoda nu te ajuta sa iti cresti stima de sine, cel mai bun pas este sa apelzi la psiholog. El cu siguranta va sti sa te indrume.
Iubirea de sine aduce si incredere. Cu incredere putem face imbunatatiri in viata noastra si sa ajungem departe. Este oricum destul de mult de munca la fiecare persoana.
Ai mare dreptate! Stima de sine te ajuta sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva!
Si eu cred că un psiholog poate ajuta mult în astfel de cazuri.
Sfaturile tale sunt demne de urmat. Am sa tin si eu cont de ele