5 motive pentru care nu ți-ai găsit un loc de munca potrivit

Foare mulți oameni caută un loc de munca fara sa se gandească, cu adevărat, la pasiune. Au așteptări nerealiste… ceea ce le oferă foarte multe frustrări.
Bursa locurilor de munca
Aud tot mai des persoane care îmi spun că piața muncii este la pământ, că economia locală nu are nicio șansă… și care se complac în situația de a nu avea un loc de muncă sau de a se duce la un job care nu le oferă niciun fel de satisfacție.
Lucrând o perioadă în domeniul managementului resurselor umane am avut ocazia să văd și cealaltă parte a problemei… acolo unde angajatorii sunt nemulțumiți de candidații care se prezintă la interviuri.
Și le dau dreptate.
Am intervievat atât de multe persoane, am întâlnit atâtea tipologii umane încât am ajuns să înțeleg exact ce îi diferențiază pe cei care obțin un post bun, de cei ce nu îl obțin.
Mai mult, în perioada în care am plecat de la ultimul meu loc de muncă și până am pornit afacerea, am avut o „curiozitate bolnavă” (research) de a vedea cum interacționează angajatorii unor companii mari cu persoanele ce se prezintă la un interviu.
Din 9 interviuri am obținut 9 posturi de management/specialist… și am fost nevoită să le refuz pe toate.
De ce crezi că s-a întâmplat asta?
Am candidat pe post cu persoane la fel de bine pregătite ca și mine, ba chiar aveam „dezavantajul vârstei”. De ce m-au ales tocmai pe mine?
1. Mentalitatea este cheia
De ce vrei un job? Ce înseamnă pentru tine un job? Care este scopul tău final? Vrei un job numai pentru că ai nevoie să pleci de acasă și să supraviețuiești, sau este mai mult de atât?
Cât investești în dezvoltarea ta personală și profesională? Poate ți se pare incredibil, dar diferența este adesea dată exact de această investiție pe care o faci în tine. O carte citită suplimentar, un curs la care participi, un filmuleț educativ pe care îl urmărești… Plus… să nu mai vorbim despre ceea ce crezi tu despre tine și despre muncă.
Cu ceva timp în urmă scriam o recenzie la cartea lui Seth Godin – Triburi, unde abordam mult ideea de mentalitate de câștigător. O găsești aici… poate te inspiră!
2. Încurci activitățile cu rezultatele
Nu vei avea niciodată rezultate dacă ignori procesul, dacă mintea ta este fixată doar pe ceea ce vrei să ai, și nu pe ceea ce trebuie să faci.
Un job este un rezultat. Procesul premergător este format din activități pe care trebuie să știi să ți le organizezi și să le pui la punct.
Procesul premergător obținerii unui job are mai multe etape și trebuie tratat cu seriozitate. El este cel care face diferența între candidatul care reușește și cel care doar aplică.
Îți pot spune mai multe la cursul pe care îl organizez în data de 8 și 9 mai: Carieră START. Va fi un workshop intensiv în care te voi învăța cum să te pregătești pentru jobul pe care ți-l dorești.
3. Nu ai habar cum să te vinzi
Este vorba despre VALOARE… tu când vii la cursul meu cauți ca timpul și banii tăi să merite valoarea pe care o poți obține de la mine. Firesc, nu?
Ei bine, la fel este și cu angajatorii.
Sunt convinsă că ești o persoană minunată care are multe de oferit, dar dacă te duci cu temele nefăcute la interviu și nu poți formula niciun fel de argument special care să îl facă pe interlocutorul tău să vrea să afle mai multe despre tine… atunci vei rămâne fără job sau blocat undeva unde vei fi parte din mulțime.
4. Nu ai nici cea mai vagă idee cum să faci față obiecțiilor
Acesta este capitolul la care cei mai mulți candidați pică. Ei cred că s-au descurcat bine, când, în realitate, au jucat rolul ghiocelului.
Mi s-a întâmplat de multe ori să trag de candidați într-un interviu să scoată câteva cuvinte. Nimic nu era mai frustrant decât un candidat slab care nu se lupta pentru job. Ca angajator mă simțeam de parcă firma noastră era atât de necunoscută încât sunt obligată să le dau jobul.
Ghici ce? Pești slabi sunt peste tot. Peștii puternici sunt cei căutați.
5. Procrastinezi și amâni la nesfârșit deciziile importante
Cum ar fi să te implici mai mult, să îți editezi CV-ul în funcție de postul la care aplici, să scrii o scrisoare de recomandare, să citești o carte în domeniu, să te interesezi cu privire la modul în care poți tu să îndeplinești niște sarcini, șamd.
Și cel mai important lucru pe care îl amâni este investiția în tine. Oamenii din jurul tău au obținut joburi și fără dezvoltare personală. Poate și tu… dar dacă se poate și așa, atunci de ce ești aici? De ce nu ești în jobul pe care îl vrei? De ce nu îți trăiești visul?
Nu este vina ta că nu ai fost învățat.
Dar acum știi. Și e decizia ta ce vei face mai departe.
Fă ca următorul tău pas să fie cel mai bun!
Astfel, te invit să te abonezi la canalul meu de Youtube pentru a afla mai multe lucruri despre cum să fii cea mai bună variantă a ta și să poți obține un loc de munca potrivit visurilor tale!