Seth Godin – Triburi: Avem nevoie de tine să ne conduci! [Recenzie carte]

coaching
Reading Time: 4 minutes

De câte ori ai vrut să începi ceva, ai știut că este exact ceea ce voiai mai mult decât orice și ceea ce ți se potrivea mai mult decât orice, și totuși când era vorba să demarezi, cu adevărat, te apuca spaima? Știi acea senzație de not în gât, de durere în tot corpul și o frică paralizantă? Ți s-a întâmplat vreodată?

Ei bine, este comună. De fiecare dată când un gând măreț ne apare, prima reacție organică a corpului este de a te paraliza. Atât pe interior cât și pe exterior. Toți avem programări și majoritatea le lăsăm să ne conducă. Totuși, ceea ce au în plus acei oameni de succes pe care îi admiri… este curajul de a acționa în ciuda tuturor fricilor. Forța de a lupta cu tot și a lua frâiele în propriile mâini. Când ai un vis, toate planetele se vor alinia în direcția visului tău!

Triburi – Avem nevoie de tine să ne conduci

Pentru că este, într-adevăr, o carte foarte ușor de urmărit (Seth Godin – Triburi, poate fi cumpărată de aici), dar totuși extraordinar de impactantă, îți propun să discutăm puțin despre ea. Recunosc că eu am ajuns să o citesc mai mult pentru că „trebuia”.

Ai nevoie de curaj? Vei găsi din plin

Cel mai mult apreciez la această lectură faptul că m-a energizat. Chiar picasem într-o ușoară latență post-sărbători. Este o carte extrem de ofertantă.  Ne învață tot ce avem nevoie pentru a înțelege dacă avem resursele necesare pentru a conduce. Pe cei ca mine care își doresc să se înconjoare de lideri îi ajută să le vadă acestora potențialul, în timp ce pe cei ce nu sunt încă hotărâți îi ajută să decidă dacă au sau nu ceea ce le trebuie pentru a conduce.

Nimeni nu este obligat să muncească pentru noi sau să ne urmeze

Acesta este de fapt secretul conducerii. Să înțelegem că nimeni nu este obligat  să muncească pentru noi sau să ne urmeze. Cei care o fac aleg să facă acest lucru. Iar pentru a fi un lider nici nu trebuie să te lupți să le faci pe plac tuturor. Marii lideri nu își îndulcesc mesajul doar pentru a-și mări grupul. În schimb, realizează că un grup motivat, conectat, aflat în mijlocul unei mișcări este mai puternic decât ar putea fi un grup mai mare.

Un grup are nevoie de numai două lucruri pentru a fi considerat un trib: un interes comun și o modalitate de comunicare.

Vrei să strângi în jurul tău oameni ca tine? Vrei să poți împărtăși mai multe din experiențele tale și să te dezvolți? Cartea aceasta se va învăța cum să faci acest lucru. Răspunsurile sunt deja în tine, trebuie doar să îți găsești motivația și să îți depășesc programările/blocajele.

Fă ceva ce iubești!

Persoanele care își iubesc cel mai mult serviciul sunt și cele care fac treaba cea mai bună, cele care au cel mai mare impact și care generează cele mai importante schimbări. Reușesc să schimbe felul în care văd ei lumea dar, mai ales, reușesc să schimbe lumea.

Tu ce iubești să faci? Cât de bine ai putea-o face? Ai nevoie de puțin ghidaj? Toți am avut la început. Nu uita că rămâne deschisă linia mea. Este despre tine!

Avansăm până la nivelul nostru de incompetență

O altă idee ce mi-a plăcut maxim în carte este exact aceasta. Într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să avanseze până la nivelul lui de incompetență. Cu alte cuvinte, atunci când faci treabă bună, ești promovat.

Iar acest proces se repetă până când, într-un final, ajungi într-o poziție căreia nu îi poți face față. Astfel, în fiecare organizație, cu toții avansăm până la nivelul la care suntem paralizați de frică. În consecință, esența conducerii este conștientizarea  fricii tale (și recunoașterea ei în oamenii pe care dorești să-i conduci).

Mai mult, dacă te-ai blocat, este datoria ta să lucrezi în primul rând cu tine, să descoperi ce te ține pe loc.

Ceea ce îi sperie pe oameni nu este eșecul. Ci vina. Critica.

Când am citit asta… am avut un mic blocaj. Totul a căpătat sens… dintr-o dată. Nouă nu ne este frică de succes. Nu ne este frică să avem prea mulți bani în buzunar. Nouă ne este frică de faptul că vom fi criticați de ceilalți, că ne vor percepe diferit sau că ne vom simți inferiori celorlalți. Pornim din start cu o serie de programări. Una ar putea fi că din copilărie ni s-a spus că nu învățăm suficient de bine, că nu avem resursele necesare, că nu avem nimic care să ne reprezinte. Așa că noi de ce am dovedi contrarul?

Tocmai pentru că realizăm că toate sunt niște blocaje și nu sunt despre noi… putem face mai mult!

Majoritatea oamenilor nu contează prea mult.

Sunt indivizii, cei diferiți, care aduc/dau adevărata valoare lucrurilor din jur. Gândește-te și la viața ta. Îți pasă de criticile celorlalți… dar realitatea este că sunt doar câteva persoane de a căror părere chiar îți pasă. Sunt puțini cei pentru care cu adevărat te-ai da peste cap… și cu atât mai puțini sunt cei pe care îi creditezi și cărora le oferi încrederea ta.

Când vei citi cartea vei vedea că există o întreagă teorie despre „majoritatea oamenilor” care îți va schimba cu totul percepția asupra propriei vieți. Te încurajez să fii atent la ea!

Oamenii nu cred ce le spui.

Rareori cred ce le arăți.

Adesea cred ce le spun prietenii.

Întotdeauna cred ce își spun ei înșiși.

Liderii le oferă oamenilor povești pe care și le pot spune ei înșiși.

Povești despre viitor și despre schimbare.

NU UITA! Dacă te simți pregătit să treci la următorul nivel, scrie-mi pe pagina mea de Facebook sau trimite-mi un mail pe gratiela.vlad@gmail.com cu data și intervalele orare în care ai fi disponibil, și vom stabili împreună!

Cu prietenie,

Grațiela.

About Author

1 thought on “Seth Godin – Triburi: Avem nevoie de tine să ne conduci! [Recenzie carte]

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: