Rolul programelor de recuperare medicala din clinici si proceduri specifice

Trebuie să știi că nu puține sunt situațiile din viață în care ai putea avea nevoie de refacerea mobilității și a funcțiilor anumitor părți ale corpului în contextul apariției unor boli, traumatisme sau dizabilități.
Acesta este aria de acțiune fizioterapiei, ea promovează recuperarea capacității funcționale la potențialul tău inițial, maxim, precum și educația pentru prevenirea riscurilor în viitor și poți beneficia de ea în orice moment al vieții.
Terapeutul, empatie și știință
Terapeutul este specialistul cu pregătire medicală care te ajută și este alături de tine pe tot parcursul procesului de vindecare și recuperare prin fizioterapie.
„Armele” lui sunt metode și proceduri medicale precum electroterapia, exercițiile de kinetoterapie, reflexoterapia, hidroterapia, aplicarea benzilor kinesio, terapii și masaje manual precum și alte metode. Dar nu în ultimul rând răbdare, știință, psihologie, putere de convingere, optimism și empatie.
Proceduri practicate in clinicile de recuperare medicala
Fizioterapeutul evaluează gradul de mobilitate al articulațiilor tale, tonusul muscular și multe alte detalii cum sunt poziția coloanei, a întregului corp, mersul, gradul de durere, cum efectuezi mișcările și ce deficit prezinți în momentul în care ajungi în clinica de recuperare medicală. Apoi, folosește o serie de metode și abordări, cele mai frecvente fiind următoarele:
– Kinetoterapie (terapie prin mișcare) – este un program de exerciții fizice specifice problemei tale de sănătate. Un program blând – gimnastică ușoară, mers pe jos sau înot – îți este recomandat pentru refacere generală sau readaptare la efort. Programele complexe sunt utile pentru a reveni la o formă fizică și mișcări cât mai normale, pentru recuperare și îmbunătățirea gradului de mobilizare. Ritmul, succesiunea exercițiilor, repetițiile, le stabilește fizioterapeutul în funcție de evoluția ta;
– Masaj terapeutic, reflexoterapie – presupune manipularea și tratarea țesuturilor moi ale corpului cu ajutorul mâinilor și, uneori, a unor instrumente ajutătoare. Este potrivit pentru majoritatea oamenilor și poate fi folosit pentru a imbunătăți circulația, pentru calmarea durerii și reducerea stresului, drenaj limfatic, recuperarea mobilității articulațiilor și a activității musculare, efecte benefice asupra pielii, a activității organelor interne, pentru combaterea insomniei, a depresiei și pentru relaxare;
– Electroterapie – terapia ce folosește diferite tipuri de energie, așa cum sunt curenții interferențiali, terapia TECAR, ultrasunete, laser, diatermie, magnetoterapie, unde șoc, impulsuri de electrostimulare, etc, ce ajută la reducerea importantă a durerii și contribuie în mod semnificativ la ușurarea și urgentarea vindecării. Procedurile de electroterapie nu dor, uneori, cum se întâmplă la terapia TENS pot apărea senzații de furnicături, deci sunt ușor de suportat și benefice în cadrul procesului de vindecare.
– Hidroterapia – forma de fizioterapie ce se realizează în apă sau cu ajutorul apei. De obicei, se utilizează o piscină cu apa încălzită sau baie de hidroterapie specială, dușuri terapeutice. Efectele principale urmărite sunt de ușurare a mobilizării și recuperării, ameliorarea durerii și relaxarea musculaturii.
Cand ai nevoie sa apelezi la proceduri de recuperare medicala?
Ca persoana sănătoasă și activă ai putea avea nevoie nevoie fie de relaxare, fie de completarea unui program medical de slăbire, exerciții pe timpul sarcinii și după naștere, sau pregătire corectă pentru un concurs sportiv – sunt doar câteva situații.
În practica de zi cu zi, fizioterapia se adresează preponderent persoanelor care au nevoie de recuperare medicală. Într-o astfel de situație, terapeuții și fizioterapia te ajută pentru reducerea durerii și mobilizare cât mai normală, pentru reluarea vieții active și independente atât acasă cât și la serviciu.
O echipa bine pregătită și determinată, așa cum este cea de la clinica de recuperare medicală Fiziolife Medica din București, vine cu experiența și bagajul bogat în cazuri medicale tratate cu pasiune si profesionalism.
Iată câteva tipuri de afecțiuni pentru care te poți adresa cu cea mai mare încredere specialiștilor de la clinica Fiziolife Medica pentru fizioterapie:
• Neurologice – accident vascular cerebral, scleroză multiplă, Parkinson, nevralgii, pareze;
• Neuro-musculo-scheletale – dureri și tulburări determinate de poziții defectuoase ale coloanei – scolioze, cifoze, cifo-scolioze – leziuni sportive, artrită, artroze, leziuni ale ligamentelor și capsulelor articulare, ale mușchilor, apariția de osteofite, ciocuri, pinteni calcaneeni, monturi, dureri determinate de platfus, recuperare după fracturi, protezare de șold sau genunchi, etc;
• Cardiovasculare și respiratorii – boli cronice de inimă, reabilitare după atac de cord, insuficiența venoasă cronică;
• Respiratorii – astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), fibroză chistică;
• Insomnie, stress, afecțiuni ale pielii, cicatrici, recuperare sportivă;
• Pregătirea nașterii și recuperare după naștere, îmbunătățirea calității vieții și a mobilizării persoanelor în vârstă, programe la domiciliu.
Autor articol: Doctor Ana Maria Florescu, fiziokinetoterapeut la Fiziolife Medica.