Nevoia de spaţiu în cuplu şi cum o gestionezi în timpul pandemiei?
Pandemia ne-a făcut pe toţi să stăm mai mult împreună, ceea ce a dus inevitabil la anumite disensiuni mai ales din partea celor care aveau mai multă nevoie de spaţiu şi de aer.
Acesta este şi motivul pentru care un număr mare de persoane au ajuns să apeleze la un consilier de cuplu pentru a rezolva această problemă şi pentru a ieşi cu bine din pandemie.
Nevoia de spaţiu este înţeleasă diferit
De obicei, în fiecare cuplu există o persoană care are nevoie de mai mult spaţiu sau de mai mult timp în singurătate. A recunoaşte acest lucru este primul pas spre remedierea problemei şi spre găsirea unui echilibru.
În momentul în care amândoi partenerii recunosc că au nevoie de mai mult spaţiu, pot fi gestionate mai corect şi mai uşor toate sentimentele negative sau de respingere care pot să apară pentru persoanele care vor mai mult spaţiu.
Uneori, unul dintre parteneri sau chiar amândoi, pot să se simtă anxioşi sau speriaţi de timpul pe care îl petrec separat. Numind aceste temeri şi nevoi în ceea ce priveşte libertatea, amândoi partenerii pot începe să ia măsuri pentru a aborda corect acest lucru în relaţie. Dacă sunt mai multe conflicte acest lucru ar putea fi un semn că cei doi parteneri ar trebui să fie proactivi în privinţa faptului că au nevoie de mai mult spaţiu, mai ales în perioadele în care nivelul de stres este mare.
Conflictele sunt modalităţi rapide pentru a pune un zid în faţa partenerului, dar nu reprezintă soluţii bune pentru că aceste conflicte sunt de cele mai multe ori foarte dureroase. Amândoi partenerii vor sta izolaţi şi se vor critica reciproc, dovedind niveluri ridicate de frustrare. Adesea, acesta este modul în care inconştientul tău creează o situaţie care să îţi ofere spaţiu emoţional şi fizic.
Separarea creează o graniţă sănătoasă între tine şi partenerul tău, crescând totodată şi conexiunea. Fără astfel de graniţe poţi începe să te simţi sufocat şi încet vei ajunge să te deconectezi involuntar.
Cum poţi avea spaţiu pe cont propriu când locuieşti cu o altă persoană permanent?
În timpul pandemiei, a apărut problema deja enunţată. Cuplurile au trebuit să împartă acelaşi spaţiu, indiferent de nevoile lor reale. Acest lucru a fost o problemă în special pentru cei care obişnuiau să iasă singuri, cu prietenii sau pentru diverse pasiuni. Aceste persoane s-au simţit captive în timpul pandemiei.
Găsirea modalităţilor de a obţine spaţiu este responsabilitatea fiecărei persoane. la fel se întâmplă şi cu găsirea nor metode de a avea grijă de propria persoană în momentul în care partenerul are nevoie de spaţiu, chiar dacă nu vrei. Descoperirea acestor lucruri, pe cont propriu sau alături de un psiholog este un pas foarte important în construirea unei relaţii în care nevoile ambilor parteneri sunt pe deplin satisfăcute.
Poţi încerca să segmentezi spaţiul de locuit astfel încât să simți că ai suficient spaţiu fizic faţă de celălalt partener în anumite momente ale zilei. Poţi închide uşile şi poţi lăsa astfel cealaltă persoană să înţeleagă că ai nevoie de timp singur într-o anumită parte a casei pentru câteva ore. Poţi să îţi pui căştile şi să îţi faci exerciţiile fizice, să citeşti sau să faci orice altceva te face fericit.
De asemenea, poţi cere şi sfatul prietenilor în momentul în care te confrunţi cu probleme generate de faptul că trebuie să stai în acelaşi loc mult timp, alături de partenerul tău. Dacă ai şi copii, timpul liber în care să fii singur este şi mai greu de opţiuni. Chiar dacă vei găsi doar o mică fereastră de 5 minute din când în când, contează cu adevărat să îţi acorzi măcar o dată pe zi prioritate.
Dacă nu reuşeşti să obţii timpul liber de care ai nevoie pentru a fi singur, apelează la un psiholog care să te ajute în acest sens.