Apartament de închiriat vs. casă proprie – care este cea mai bună variantă pentru tine?

Reading Time: 2 minutes

Trecerea de la un apartament închiriat, la o casă proprie este cu siguranţă un pas foarte important în viaţa oricărei persoane şi poate să afecteze cu mult stilul de viaţă.

Este foarte important să înţelegi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărei variante, înainte de a decide ce anume vrei să cumperi. Totodată este recomandat să îţi cântăreşti cu foarte mare atenţie nevoile.

Poate vrei să ai mai mult spaţiu sau poate vrei să obţii mai multă autonomie asupra spaţiului de locuit.

De asemenea, este posibil să preferi facilităţile de locuit în apartament, mai ales într-un complex care vine cu mai multe servicii și facilităţi. Sunt mai multe aspecte de care să ţii cont şi pe care specialiştii de la Taboo Imobiliare le prezintă.

Analizarea costurilor este primul pas în luarea unei decizii

În mod normal, atunci când te uiţi după case, vei începe să compari suma pe care ai plătit-o lună de lună pe chirie, cu suma pe care o vei plăti lunar pentru casă. Experţii menţionează însă faptul că acesta este doar un punct de plecare, pentru că o parte din raţă lunară este reprezentată de fapt de dobândă, atunci când cumperi casa cu credit bancar.

Pentru a face o comparaţie realistă şi calcule precise, va trebui să deduci suma dobânzii şi să compari după aceea cu chiria. Ia în considerare şi costurile iniţiale pentru momentul cumpărării. Chiriaşii trebuie să plătească depozite ori de câte ori semnează contracte de închiriere, care au valori variate şi care nu vor fi rambursate la finalul contractului.

Dacă ai un animal de companie, depozitul va fi mai mare. În calitate de proprietari, va trebui să ai bani pentru plata unui avans şi poate să fie necesar să plăteşti anumite taxe, aşa cum se întâmplă cu întreţinerea în bloc.

Costurile pentru întreţinere contează

Costurile pentru întreţinere sunt şi ele foarte importante. Proprietarii de case trebuie să facă investiţii în reparaţii sau pentru a înlocui complet anumite sisteme din casă.

Chiriaşii nu au această responsabilitate şi nu trebuie să repare nimic din ceea ce se strică în casă, deci nu trebuie să se gândească la întreţinere.

Flexibilitatea este un aspect important

Închirierea şi deţinerea unei proprietăţi vin cu diferite tipuri de libertate şi de flexibilitate. Proprietarul unie case poate să vopsească pereţii indiferent de culoarea pe care şi-o doreşte, poate înlocui covoarele şi poate schimba complet spaţiul oricând.

Chiriaşii nu au astfel de drepturi, chiar dacă au mobilitatea de a se muta în apartamente noi ori de câte ori consideră. De asemenea, atunci când îţi schimbi locul de muncă, dacă eşti chiriaş vei putea să te muţi mai aproape.

Dotările influenţează alegerea

Este foarte greu să concurezi în prezent cu facilităţile din complexele de apartamente. Acestea pot să ofere săli de fitness de ultima generaţie, piscine, terenuri de tenis, locuri e joacă, locuri de jogging, parcuri pentru câini şi lista poate continua.

Chiar şi aşa, atunci când vine vorba de spaţiul disponibil pentru depozitare sau de spaţiul verde intim, cei care au o casă vor câştiga de fiecare dată pentru că au  mereu avantajul de a îşi putea instala garaje, de a amenaja mansarde şi de a folosi podul, pentru a obţine mai mult spaţiu.

Decizia de a locui într-un apartament închiriat sau într-o casă proprie depinde de nevoile fiecărei persoane, dar în fiecare situaţie vei avea nevoie de o asigurare pentru a elimina riscurile neaşteptate şi va trebui să analizezi cu atenţie ce ţi se potriveşte cel mai bine.

Sursa foto: freepik.com

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: