Top 5 lucruri de care să ții cont dacă urmează să fii nașă de botez

Botezul – sau încreștinarea – unui copil reprezintă o responsabilitate imensă. Chiar dacă majoritatea o privesc ca pe o formalitate, realitatea este că botezul simbolizează o renaștere. Copilul botezat devine creștin și, conform tradiției, „primește înger”. Altfel spus, primește o protecție suplimentară.
Totuși… poate că te întrebi: care este responsabilitatea ta, ca nașă?
Dincolo de partea spirituală, de a lepăda copilul de satana, altfel spus de a-l scăpa de păcatul strămoșesc și a-i oferi o șansă la mântuire… tu mai ai și o responsabilitate umană.
Și pentru că sunt convinsă că te interesează în mod deosebit responsabilitatea ta umană, uite care sunt cele mai importante lucruri de care să ții cont la botez:
1. Pregătirea trusoului
Această sarcină obișnuia să fie mai simplă pe vremuri. Era suficient să aduci un prosop și… scăpai. Acum, însă, cerințele sunt mult mai complexe. Și cu siguranță vei vrea să fii la înălțime.
Din fericire nu trebuie să te stresezi prea tare cu lista obiectelor conținute în trusou. Există firme specializate în astfel de evenimente care îți pun la dispoziție trusouri de botez complete, frumoase și chiar personalizabile.
Un astfel de exemplu este Couture Bebe, unde sigur vei găsi ceva pe gustul tău!

2. Lumânarea de botez
Lumânarea de botez este extrem de importantă. Ea simbolizează lumina pe care copilul o primește direct de la Hristos.
Cu toate că orice lumânare este suficientă, cu siguranță părinții copilului vor aprecia una cât mai elegantă și mai potrivită momentului. Din fericire există o mulțime de modalități de personalizare a lumânărilor de botez, așa că ai de unde alege.
3. Hăinuțe pentru copil
Tradiția spune că moașa îmbracă micuțul acasă, iar nașa la biserică. Moașa îl dă mamei păgân, în timp ce nașa i-l întoarce creștin.
Dacă te întrebi care sunt hăinuțele pe care trebuie să i le cumperi copilului la botez… uite ce am observat că se practică la majoritatea botezurilor la care am asistat:
- Pentru fetițe: rochite botez, body tip maieu, șosete elegante, pantofiori, bentițe asortate și, dacă este răcoare, un bolero, o gecuță și chiar o căciuliță frumoasă.

- Pentru băieței: costumaș elegant, body maieu, cămășuță, papion, șosete, pantofiori și dacă este mai frig, o geacă și o căciuliță.
4. Băița de a doua zi
Aceasta este o tradiție pe care majoritatea o ignoră. Totuși, ea reprezintă un eveniment deosebit care are rolul de a apropia noul părinte spiritual de micuț.
La băița de a doua zi nașa are rolul principal. Ea va trebui să pregătească baia și să îi facă urări copilului în timp ce îl spală. De regulă după băiță copilul va fi înfășat într-un prosop curat adus de nașă (se poate folosi și cel din trusou), urmând a fi îmbrăcat cu un set nou de haine… și acesta adus tot de ea.
Totodată nașa vine cu un șampon special pentru copii și un ulei de corp.
5. Cadoul
Noul tău copil spiritual va fi, de acum, responsabilitatea ta. Teoretic tu va trebui să îi poți oferi sprijin moral și emoțional, îndrumare în viață și o vorbă bună atunci când va avea nevoie. Totuși, primul lucru pe care i-l poți oferi din această nouă postură este… un cadou! Indiferent că este vorba despre o jucărie, alte haine, un cărucior sau un album foto… se spune că acest cadou nu trebuie să lipsească.
Probabil că te gândești deja că ai ceva cheltuieli de făcut… și te întrebi dacă vei reuși să te ridici la înălțimea așteptărilor celorlalți.
În acest sens, sfatul meu este să vorbești cu mama copilașului și să vă sfătuiți. Întreab-o care este principala tematică, dacă evenimentul va avea o paletă de culori anume, dacă ea își dorește ceva în mod deosebit pentru copil. În felul acesta nu vei da greș!
Sursa foto: freepik.com
Super faine si utile informatii pentru o viitoare nasica :*
sincer, mi se pare bataie de cap si ceva cheltuiala, insa zic eu ca merita din plin!
Multumim pentru sfaturi, rochita este adorabila.
Mvaaai! Un eveniment atât de frumos și special merită o atenție la fel.
Toate recomandările sunt bine prezentate, cred că oricine le poate utiliza cu mare încredere.
felicitări și pentru foto!
Nu am fost inca nasa pentru nici un copil, dar articolul l-am citit cu atenție pentru sunt bune de stiut toate informatiile
Cred că acest articol este de mare ajutor pentru persoanele care aleg să facă asta. Eu nu sunt cu tradițiile de acest tip.
O mare bucurie, dar și responsabilitate, asa cum bine zici este increstinarea unui îngeraș. Nu de mult am botezat și a fost minunat! Pregătirile dinaintea evenimentului mi au făcut o mare bucurie. Mulțumesc pentru recomandari, o sa mai am nevoie în vara de produse speciale pentru botez.
Ce frumos, abia aștept sa fiu si eu nașa. Am sa tin cont de ele. 😄
Sa inteleg ca te pregatesti sa-l increstinezi pe bebel? Sa fie sanatos, iar voi sa va bucurati de el.
Foarte util articolul tău din ce ai scris.
Daaa…Am tinut cont de toate! Am fost nasa de botez de 4 ori 🙂
Ai punctat foarte bine. Am tinut cont si eu de aceste lucruri la botezul fetelor mele