Dincolo de limite cu Albert Einstein și Anaphielle

aNAPHIELLE SI EINSTEIN
Reading Time: 4 minutes

“Sarcina noastră ar trebui să fie de a ne elibera prin lărgirea cercului nostru de compasiune. De a îmbrățișa toate creaturile, întreaga natură și frumusețea ei.”

Albert Einstein

Este un lucru bun să fii conștient de felul în care cineva gândește. Mi-am căutat calea până dincolo de-această lume, pentru a afla într-un final că totul se află AICI și ACUM. Credeam că a fi intelectual este sursa cunoașterii și calea spre fericire. Dar mi-am dat seama la timp că de fapt a înțelege intelectual înseamnă a nu înțelege. Cum? Călătorind dincolo de limite pentru a sta de vorbă cu cei pe care-i consideram intelectuali.

Astfel am ajuns la Albert Einstein. M-a invitat în biroul său și m-a privit scurt. Nu știam ce să-i spun, cu ce să încep. Stăteam în tăcere și el a închis ochii. Fața lui severă era calmă. Apoi am purtat cea mai interesantă convorbire. Am spart tăcerea întrebându-l cum aș putea face să-i ajut pe oameni să știe. Iată ce a urmat:

– “Orice prost știe. Scopul este să înțelegi.”

– Da, domnule Einstein, însă nu ajunge doar să înțelegem. Mai trebuie să și aplicăm. Pentru destui oameni există o mare prăpastie între înțelegere și punerea în practică.

Albert Einstein in biblioteca

– “Dacă nu poți explica simplu un lucru, înseamnă că nici tu nu îl înțelegi destul de bine.”

– Păi este simplu: dacă omul nu poate realiza ceea ce pretinde că a înțeles, înseamnă că nu a înțeles nimic. Dacă ar fi înțeles, ar fi realizat. Credeți că i-am putea ajuta pe oameni să înțeleagă că teoria fără practică rămâne inutilă? Oare cât de simplu am putea explica această problemă?

– Chestiunea este că “nicio problemă nu poate fi rezolvată la același nivel de cunoaștere la care a fost creată.”

– Și atunci cum facem? Cum e corect de procedat? Cum e bine? Cum e greșit? Ce este eronat și ce…

– … draga mea, “este important să nu te oprești niciodată din a(-ți) pune întrebări”, dar acum te-ai putea opri nițel. Haide să facem puțină liniște! “Vreau să știu gândurile lui Dumnezeu. Restul sunt detalii.”

Albert Einstein trist

… după 30 de minute…

– Ei bine?

– Cred că Dumnezeu e mai confuz decât noi. Gândește că ne-a binecuvântat cu destulă inteligență. Dar… “dacă logica te va duce de la A la Z, imaginația te va purta dincolo de limite.” BINGO! “Adevăratul semn al inteligenței nu îl constituie cunoștințele acumulate, ci IMAGINAȚIA!”

– Deci… imaginația urmată de acțiune!

– M-ai înebunit cu acțiunea ta!

– Domnule Einstein, știți foarte bine că oamenilor le vine adesea destul de greu să-și corecteze defectele tocmai din lipsa de acțiune. Își imaginează zilnic ce vor, dar rămân blocați într-o zonă de confort iar asta îi face să se simtă nefericiți și descurajați. Nu credeți că în loc să rămânem împotmoliți în slăbiciune noastre, ar fi mai util să ne preocupăm de prezent și de viitor?

– De viitor? “Niciodată nu mă gândesc la viitor. El vine oricum destul de curând”…

– Vine curând, de acord, însă acțiunile din prezent construiesc viitorul. Cine a spus: “învață din cele petrecute ieri, trăiește acum, speră pentru mâine.”?

– “Iată o întrebare care mă lasă în ceață. Sunt eu nebun sau sunt toți ceilalți?”

– Părere personală?

– Desigur.

– Nebunia este ca o piramidă în trepte. Toți stăm pe ea, dar contează la ce nivel ești și pe care dintre laturi te afli.

– Iată o teorie destul de rezonabilă. Dar clar este relativă. Totuși o notez.

Einstein la lucru

– Așadar, într-o lume plină de nebuni, cum facem să ne găsim liniștea, succesul și fericirea?

– SIMPLU! “Dacă A este succesul în viață, atunci A este egal cu X plus Y plus Z. X este muncă, Y este joacă și Z înseamnă să-ți ții gura.”

– Să-mi țin gura? Domnule, dar…

– … și da, ai dreptate! Imaginația fără acțiune este NIMIC.

– Asta am spus de la bun început! Dacă omul nu poate realiza ceea ce susține că a înțeles, înseamnă că de fapt nu a înțeles nimic. Mai simplu de-atât e imposibil de explicat.

– Aceasta este doar teoria, dar omul trebuie să știe că “dacă faptele nu se potrivesc cu teoria, faptele trebuiesc schimbate”, nicidecum teoria.

– Am așteptat cu nerăbdare clipa în care veți concluziona acest lucru! Acum oamenii vor avea privilegiul de a ști!

– Iar toți “cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa”, dar să nu uităm că “singura sursă a cunoașterii este experiența.”

– De unde experiență dacă mulți se tem a greși?

– “Oricine care nu a făcut vreodată o greșeală, nu a încercat niciodată nimic nou.” Este necesar de înțeles că “viața este ca mersul pe bicicletă. Ca să-ți menții echilibrul trebuie să te miști în permanență.”

– Totuși ar mai fi o problemă…

– Gata cu problemele! “Un intelectual rezolvă problemele. Un geniu le evită.” Șșșt… acum hai să ascultăm gândurile lui Dumnezeu. Restul sunt detalii…

Albert Einstein

”Sarcina noastră ar trebui să fie de a ne folosi imaginația până dincolo de limite. De a o îmbrățișa în toată frumusețea ei, iar apoi să facem tot posibilul de a o aduce în realitate. ”

Anaphielle
Dana Anaphielle

Acest articol este realizat de Dana (Anaphielle), câștigătoarea concursului Superblog, ediția de toamnă 2019. Vă invit să o citiți pe blogul ei, de care vă veți îndrăgosti, cu siguranță! Anaphielle pentru mine este asemenea unei ape cristaline în care îmi văd oglindit perfect chipul, dar care știu că ascunde o profunzime greu de cuprins!

Mulțumesc, Anaphielle, încă o dată!

15 thoughts on “Dincolo de limite cu Albert Einstein și Anaphielle

 1. “Este important să nu te oprești niciodată din a(-ți) pune întrebări” – cat de adevarat si frumos spus. Nu avem nici pe departe toate raspunsurile.

 2. draga mea, “este important să nu te oprești niciodată din a(-ți) pune întrebări cred ca replica aceasta este in mintea mea din liceu.Am citit mult despre Albert Einstein. O capacitate!

 3. Of, da, cea mai importanta lectie e o intrebare si nu raspunsul la una e cheia, ci nasterea alteia.
  Un geniu Einstein, un geniu pe care eu nici macar nu-l vad urat cum spune lumea.
  Multumesc si Danei ca are grija de mintea si de motivatia noastra. 🙂

  1. Cu mare drag! Nu știu cine spune că ar fi urât. Și urâțenia asta este relativă. Cei mai mulți oameni îi descriu pe ceilalți din umbra propriei oglinzi.

 4. „”draga mea, “este important să nu te oprești niciodată din a(-ți) pune întrebări”,”” , bine zis.
  Adevarul este ca punand intrebari ajungi sa afli din ce in ce mai multe lucruri.

 5. Uite ca acum multumita articolului tau am aflat si eu de ea. Imediat o sa-i vizitez blogul

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect:

%d blogeri au apreciat: