Ce trebuie sa știm despre imunitate

Reading Time: 4 minutes

Imunitatea (în latină immunitas = scutire) este capacitatea organismului de a se apara de agenții patogeni – virusuri, bacterii, paraziți și toxine. Sau, cu alte cuvinte este însușirea organismului de a-și păstra sănătatea, vitalitatea și vigurozitatea. Sistemul imunitar, așa cum spune și numele este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi). Rolul sistemului imunitar este sa asigure protectie împotriva agresorilor. Ceea ce înseamnă că detectează agenții patogeni, îi atacă și îi distruge. Dar, și mai important, “memorează” informația despre antigen în așa fel încât data viitoare când îl va întâlni să-l recunoască și să-l perceapă ca pe un inamic împotriva căruia va trebui să lupte.

Tipuri de imunitate

Se consideră că există două tipuri de imunitate. 

Imunitatea înnăscută sau naturală, face parte din bagajul nostru genetic. 

Imunitatea dobândită, este influențată de stilul de viață dar și de efectele vaccinarii. Se știe că în urma unei vaccinari corpul își crează imunitate față de virusul împotriva căruia a fost administrat. 

Imunitatea dobândită în mod natural

În primele luni din viața, imunitatea noului născut este protejată de anticorpii primiți de la mama. 

În intervalul de 3-6 luni există o perioadă mai vulnerabilă pentru copil deoarece scad anticorpii maternali iar producția proprie de anticorpi este încă redusă. 

Copiii încep să răcească după vârsta de 6 luni când încep să scadă anticorpii maternali iar  imunitatea proprie crește treptat, atingând valorile adultului în jurul varstei de 7-8 ani. 

În acest interval, 6 luni și 8 ani copiii răcesc frecvent (7-8 episoade de răceala/an, media scade la 5-6 episoade de răceala/an) Această expunere la răcelile comune are un rol important în formarea unui sistem imun puternic. 

Adolescenții și adulții pot avea, în mod normal, 2-4 episoade de răceala/an. 

Când sistemul nostru imunitar detectează viruși, bacterii, paraziți, el reacționează prompt și îi distruge dar și mai important el memorează antigenul pentru a reacționa la fel și data viitoare cand îl va intalni.

Imunitate dobândită în mod artificial – În urma vaccinarii preventive.

Cu voie sau fără voie putem influența scăderea imunității

Sunt multe situații în care imunitatea este scăzută sau contribuim la scăderea ei. 

În special în cazul unor boli cronice cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, tratamente medicale cu citostatice.

O imunitate scăzută au și vârstele extreme (copii și vârstnicii) de aceea lor trebuie să li se acorde o atenție specială. 

Persoanele care consuma frecvent alcool, fumează, suferă de obezitate, insomnii sau sunt expuse unui mediu toxic. Stresul emoțional sau fizic, o alimentația de slabă calitate sunt de asemenea factori de risc în scăderea imunității proprii.  

Spre binele nostru nivelul imunității poate fi influențat și pozitiv

Corpul nostru dă totul în procesele de vindecare, regenerare și de apărare iar noi în acest proces îi putem fi aliați.

Sistemul imunitar poate fi influențat de stilul de viață pe care îl avem. Alegerile alimentare, sportul, suplimentele, remediile naturale reprezintă câteva metode prin care imunitatea poate fi îmbunătățită.

Există situații în care imunitatea trebuie temperată? 

S-ar putea crede ca tot ceea ce ne dorim este să urmărim să avem o imunitate cât mai bună și mai puternica. Dar există situații în care imunitatea depășește limitele normale, și în care trebuie moderată. Acestea sunt alergiile și bolile autoimune. 

În cazul alergiilor sistemul imunitar reacționează exagerat producând anticorpi împotriva unor substanțe considerate inofensive, pe care organismul ar trebui să le tolereze. 

Iar în cazul bolilor autoimune sistemul imun atacă și distruge structurile proprii organismului. 

Ce înseamnă imunomodulator?

Substanțele imunomodulatoare au rolul să modereze sistemul imunitar, pentru a evita situațiile extreme. Deja s-a înțeles că inclusiv sistemul imun are nevoie de echilibru. Acestea pot sa fie substante de sinteza (medicamente) sau substanțe naturale. Dar pentru că cei mai mulți dintre noi preferă căile naturale de vindecare sau echilibrare, aloe vera este ideală. Aceasta planta cunoscută de mii de ani, are printre multiplele sale proprietăți și aceea de imunomodulator natural. Aloe Vera Gel, un produs 100% natural, provenind de la Forever Living Products este una dintre cele mai cunoscute și sigure substanțe naturale de moderare a sistemului imunitar.

Iată câteva sfaturi prin care ne echilibrăm sistemul imunitar în mod natural

  • Dormi suficient

Somnul și imunitatea sunt strans legate. Oameni care nu dorm bine se îmbolnăvesc mai ușor.

  • Consumă mai multe vegetale

Adaugă mai multe fructe și legume proaspete în alimentația ta și vei beneficia de puterea antioxidantilor din aceste alimente.

  • Folosește cât mai multe grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase pot stimula răspunsul imunitar al organismului la agenții patogeni prin promovarea mecanismelor de apărare.

  • Adaugă în meniul tău zilnic alimente fermentate sau probiotice

În tractul digestiv se regăsesc o mulțime de bacterii, care joacă un rol important în funcțiile sistemului imunitar. Unele dintre acestea echilibrează flora intestinală și cresc numărul de celule T, care fac parte din sistemul imunitar. Suplimentele pe bază de probiotice reduc inflamația și stimulează buna funcționare a sistemului imunitar.

  • Limitează consumul de zahăr

Cu cât consumul de zahăr este mai mic cu atât ești la un pas distanță de păstrarea greutății optime reducând totodată și riscul unor afecțiuni cronice cum ar fi diabetul și bolile de inima.

  • Hidratează-te corespunzător

Lipsa apei în corp poate duce la dureri de cap, o performanță fizică și intelectuală scăzută. Digestia, funcționarea rinichilor și a inimii sunt foarte rapid afectate de lipsa apei și implicit pot crește sensibilitatea la boală.

  • Controlează nivelul de stres sau supărarea prelungită

În perioadele prelungite de stres, anxietate sau frică intensă, sistemul imunitar este suprimat. Stresul sub formă cronică alterează funcțiile sistemului imunitar.

  • Fă sport moderat și zilnic

Este adevărat că sportul fortifică sistemul imunitar, însă excesele fizice au efectul opus.

  • Adaugă suplimente alimentare în dieta ta

Consuma suplimente alimentare în mod înțelept și de calitate.

O dieta echilibrata care conține o mare varietate de vitamine și minerale este esențială pentru funcția imunitară.

Suplimente alimentare de o calitate superioară oferă și Forever Living Products. Aici puteți găsi o gamă completă de minerale și vitamine din surse naturale, extrase prin metode brevetate sub marca Forever, care păstrează 100% calitățile naturale ale ingredientelor din care provin. Fie că este vorba de probiotice sau un produs care conține acizii grași Omega 3, ele sunt realizat prin tehnologii ultra-moderne. Sunt obţinute din ingrediente de o calitate excepţională, atent selecţionate și pot să fie o sursă unică, sigură și accesibilă.

About Author

1 thought on “Ce trebuie sa știm despre imunitate

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: