6 soluții de amenajare pentru bucătăriile mici

design interior bucatarie
Reading Time: 3 minutes

Amenajarea bucătăriei mici îți dă bătăi de cap? Soluții optime există chiar și pentru cele mai neobișnuite spații. Ca să-ți venim în ajutor, am adunat mai jos câteva idei de amenajare pe care să le poți folosi ca sursă de inspirație.

Rezolvarea depozitării este una din cele mai importante probleme într-o bucătărie mică. Maximizând fiecare metru pătrat, reorganizând zonele de lucru și adăugând soluții funcționale acolo unde este necesar, vei reuși să transformi orice spațiu indiferent de dimensiunile sale.

Începe prin a te gândi cum îți folosești bucătăria, cât de des gătești, ce nevoi reale de depozitare ai. Lucrurile pe care le folosești zi de zi ar trebui să fie la îndemână pe rafturi ușor accesibile, pe când cele utilizate mai rar, le poți așeza pe un raft superior sau chiar într-o debara, după caz.

1. Elimină mașina de spălat rufe din bucătărie

Dacă plănuiești o reamenajare și după o schiță preliminară mașina de spălat rufe mai mult te încurcă în viitoarea configurație, atunci alege să o așezi în altă parte a locuinței: într-o debara, pe hol ca parte din dulapurile prevăzute aici sau în baie. Modelele cu încărcare verticală ocupă mai puțin loc, astfel că ai putea lua în calcul și această opțiune.

2. Transformă orice colț într-un potențial spațiu de stocare

Verifică locurile unde ar putea fi spațiu irosit, cum ar fi golurile dintre rafturi, deasupra frigiderului, sub chiuvetă, colțurile nefolosite sau chiar pervazul ferestrelor. Aceste locuri se pot dovedi foarte folositoare mai ales pentru depozitare de mici dimensiuni, cum ar fi condimentele.

Când alegi mobila de bucătărie ia în calcul toată înălțimea peretelui. Te poți duce cu dulapuri suspendate până sus în tavan, dublând astfel spațiul de depozitare. În plus, nu uita de bara pe care poți așeza ustensilele și tigăile pe care le folosești cel mai des. Într-un design interior cu adevărat funcțional se pot integra rafturi suplimentare prin nișe concepute pentru acest scop. În interiorul sertarelor sau dulapurilor, folosește separatoare pentru ustensile, tigăi, capace etc. Aceste accesorii moderne te vor ajută să fii mai eficient cu zonele de depozitare pe care le ai la dispoziție.

3. Păstrează ordinea în bucătărie

În spațiile mici este necesar să păstrezi lucrurile în ordine. Chiar dacă ai optat pentru o depozitare cu rafturi deschise sau etajere, asigura-te că limitezi numărul de obiecte pe care le-ai vrea expuse.

4. Optează pentru o schemă simplă de amenajare

Nimic nu face ca o cameră să pară mai mare decât niște simpli pereți albi. Cu cât mobilă este mai deschisă la culoare sau materialele folosite reflectă lumina cu atât vei reuși să creezi iluzia de spațialitate. Un design interior tratat în stil minimalist, materialele precum sticla, plăcile ceramice albe, compozit în nuanțe deschise sau inoxul, iată doar câteva idei de finisaje pentru care poți opta în astfel de bucătării mici. 

Alege un front alb (spațiul dintre corpurile de mobilier superioare și cele inferioare) pentru a amplifica vizual spațiul și a crea acel efect de luminozitate. Se pot utiliza plăci tip metro sau chiar hexagonale.

Orientează-te către o mobilă în culori cât mai deschise, chiar albă. Vei aduce un plus de lumină în decor fără a părea prea încărcat. Dacă îți dorești un plus de culoare, mizează pe tonuri vesele de bleu, galben sau portocaliu și doar ca zonă de accent (precum faianța din zona blatului de lucru).

5. Ia în calcul un corp multifuncțional tip insulă

În cazul unei bucătării în plan deschis, o soluție ca să creezi mai multe spații de depozitare  este corpul tip insulă de bucătărie, care poate încorpora de o parte și cealaltă sertare de diferite mărimi sau poate o mică biblioteca pe partea cu livingul. Un astfel de corp multifuncțional va fi o soluție eficientă și, realizat pe comandă, se poate face și mobil, putând fi astfel mutat după nevoi.

Optați pentru modele fără mâner (cu deschidere prin sistemul push) pentru a obține un aspect liniar, elegant. Într-un spațiu mic, mizează pe finisaje cât mai puțin variate care îți vor crea iluzia de echilibru și armonie.

6. Renunță la ușa de la bucătărie

Deși ar putea suna că o măsură drastică, a renunța la ușa de la bucătărie ar putea fi o soluție salvatoare pentru bucătăria ta mică. Spațiul rezultat te va ajută să conturezi dinamica funcțiunii, iar unele electrocasnice ar putea fi mai ușor integrate.

Dacă ideea de a renunța la ușa nu este o opțiune în cazul tău, o soluție eficientă este un model de ușa glisantă prin care vei reuși să izolezi mirosurile provenite de la gătit, rezultând mai mult spațiu pentru a integra în amenajare frigiderul sau a amenaja un loc de luat masa.

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: