Ce intrebari sa pui cand citesti carti pentru copii

Reading Time: 2 minutes

Exista multe avantaje care se atribuie lecturii de carti pentru copii, precum si sute de carti fantastice oferite de edituri pentru copii pentru a vraji imaginatia acestora. Este vital sa ii facem pe micuti sa se gandeasca la carti ca la una dintre cele mai captivante ocupatii ale tuturor timpurilor.

Intreband copilul ce iubeste la cartile citite, ii va imbogati capacitatea de invatare. Astfel, copiii vor putea sa isi dezvolte abilitatile de intelegere si gandire critica.

Intrebarile potrivite pot stimula raspunsurile copilului si, in cele din urma, il pot ajuta sa inteleaga ca ceea ce ofera o carte este mai mult decat o coperta frumoasa.

Intrebari de pus inainte de lectura

  • Despre ce crezi ca va fi aceasta carte?

Inainte de a deschide cartea, este un inceput minunat sa intrebi copilul ce asteptari are de la ea. Acest lucru ii permite sa vina cu propriile idei si sa isi angajeze imaginatia. Folosirea ilustratiilor pentru a descrie ceea ce cred ei ca se va intampla le va spori increderea, pe masura ce va afla daca presupunerile sunt corecte sau nu.

  • Iti plac ilustratiile din carte?

Alege aspecte ale ilustratiilor din carte si evidentiaza-le. Solicitarea opiniei copilului deschide conversatia si ii determina sa vorbeasca despre ceea ce poate vedea.

Intrebari in timpul lecturii

  • Iti place subiectul povestii?

Folosirea cuvintelor pozitive intareste bucuria de a citi impreuna, creand o experienta fericita de impartasit – si una pe care vor dori sa o repete iar si iar.

Intrebarea de fata va crea o prima impresie despre continutul povestii si daca este interesat sa continue.

  • Cine a facut acest lucru? Ce s-a intamplat?

Atragand atentia asupra diferitelor parti ale cartii, rugandu-ti copilul sa descrie ceea ce vede, ii ajuta sa-si imbunatateasca vocabularul, deoarece amandoi folositi adjective diferite pentru a spune ceea ce vedeti. Solicitarea de opinii despre ceea ce se intampla creste increderea, deoarece ii permite copilului sa preia conducerea conversatiei si sa foloseasca cuvinte descriptive.

Intrebari dupa lectura

  • Ti-a placut cartea? De ce?

Sigur, citirea este o abilitate de baza necesara. Dar distractia conteaza la fel de mult. Copiii vor dori in mod natural sa citeasca daca s-au bucurat de experienta data. Provoaca copilul la intrebari legate de subiect si intreaba daca i-a placut povestea. Vei descoperi idei interesante!

  • Cine a fost cel mai important personaj? De ce?

Acum, cand copilul tau stie cum s-a incheiat povestea, se simte diferit in legatura cu personajul lui preferat? I-a dat copilului o lectie importanta? Afla-i parerile.

  • Care a fost partea ta preferata a cartii de povesti? De ce?

Roaga-ti copilul sa gaseasca partea lui preferata in carte. Descopera cat de receptiv este. Acest lucru va indica modul in care evalueaza povestea si ce parte a decis ca este cea mai valoroasa.

Ce conteaza cu adevarat?

In lectura diferitor carti copii, primele impresii conteaza foarte mult. Intrebarile pe care parintii le pot pune atunci cand citesc ar trebui sa creeze o conexiune profunda intre parinte si copil, si sa sporeasca dragostea fata de lectura.

Cartile cu povesti ar trebui sa fie interactive, invatandu-l pe copil sa citeasca din placere.

Curiozitatea noastra naturala este la apogeu cand suntem animati de personaje si de complot. Parintii care citesc cu entuziasm vor sadi in copil samanta curiozitatii  de a citi mereu ceva nou si interesant. Iar cel mai important este faptul ca firele puternice ale legaturii dintre parinti si copii sunt cusute intr-o relatie hranita cu dragoste si atentie!

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: