Ce este retinolul si care sunt beneficiile lui
Majoritatea pasionaților de ritualurile de îngrijire ale pielii au auzit de retinol, dar puțini înțeleg ce este și la ce ajută, de fapt. Retinolul este unul dintre membrii familiei retinoizilor, fiind considerat ingredientul de aur pentru beneficiile sale antiîmbătrânire și de curățare a pielii.
Retinoizii, compuși derivați din vitamina A, sunt disponibili sub formă de uleiuri, creme, ser cu retinol și alte produse de skincare, iar acest lucru garantează că există un produs perfect pentru nevoia pielii tale.
Descoperă în articol ce este retinolul și care sunt beneficiile lui în îngrijirea pielii.
Retinolul a fost aprobat și folosit pentru prima dată în 1970 pentru pacienții care se confruntau cu acneea. Retinolul ajută la refacerea celulară și la prevenirea înfundării porilor. Acest lucru va ajuta la prevenirea aparițiilor petelor, precum și la îmbunătățirea modului în care produsele sunt absorbite în piele. În plus, va maximiza rezultatele rutinei generale de îngrijire a pielii.
Retinolul se găsește în multe produse de înfrumusețare și de îngrijire a pielii pe care le puteți cumpăra. Datorită retinolului, pielea devine mai fină și mai strălucitoare. De asemenea, retinolul ajută la reducerea liniilor fine și a ridurilor, îmbunătățind în același timp producția de colagen.
Ce este retinolul
Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A, dar se încadrează într-o categorie mai largă de retinoizi. Retinolul este folosit mai ales pentru proprietățile lui antiîmbătrânire și antiacneice, și este găsit în multe produse de îngrijire a pielii. Deși se crede că retinolul este un exfoliant, acest ingredient este, de fapt, un antioxidant.
Potrivit specialiștilor, pentru ca ingredientul activ (retinolul) să funcționeze asupra pielii, trebuie să treacă prin doi pași. Aplicat local, se transformă în retinaldehidă și apoi în acid retinoic în formă activă.
Care este diferența dintre retinol, retin-A și retinoid?
Atât Retin-A, cât și retinolul fac parte din clasa de substanţe cunoscută sub numele de retinoizi. Ambele pot ajuta la promovarea unei regenerării mai rapide a celulelor pielii și sunt opțiuni dovedite pentru a contribui la inversarea semnelor de îmbătrânire a pielii.
Retin-A îmbunătățește aspectul ridurilor prin retexturarea și netezirea suprafeței pielii și prin reducerea dimensiunii porilor.
5 beneficii principale ale retinolului
Retinolul modifică comportamentul celulelor îmbătrânite și le face vizibil mai tinere. Când este încorporat în rutinele de îngrijire a pielii pentru prevenirea îmbătrânirii, reduce textura neuniformă a pielii și o face să arate mai tonifiată. Retinolul poate fi folosit pe tot corpul.
Există multe beneficii ale retinolului, iar aplicarea locală a vitaminei A sub formă de retinol include următoarele beneficii:
#1 Retinolul combate semnele înaintării în vârstă
Este cel mai cunoscut ingredient pentru proprietățile sale anti-aging, deoarece retinolul se leagă de receptorii retinoizi din piele, sporește reîntinerirea celulară și stimulează producția de elastină și colagen (proteine ale pielii).
Îngroașă straturile profunde ale pielii și îmbunătățește capacitatea pielii de a reține apa. De asemenea, subțiază stratul epitelial, îmbunătățind tonusul și textura pielii.
Poți sta liniștită știind că retinolul este unul dintre cele mai utilizate și mai studiate ingrediente antiîmbătrânire de pe piață. Comercializat inițial ca un tratament antiacnee, tretinoina s-a dovedit rapid a avea efecte antiîmbătrânire considerabile.
#2 Retinolul poate elimina acneea
Ai acnee rezistentă la tratament? Retinolul poate fi exact ceea ce ai nevoie. Prin desfundarea porilor, retinolul curăță pielea și previne apariția altor focare. Desigur, mai puțină acnee va duce la mai puține cicatrici. Poate ajuta la normalizarea funcțiilor glandelor sebacee și a foliculilor acestora și este extrem de util în controlul acneei.
În plus, retinoizii pot amplifica efectele altor creme și geluri, permițând beneficii maxime ale tratamentelor utilizate.
# 3 Retinolul poate ajuta la uniformizarea nuanței pielii
Unul dintre multele aspecte demne de remarcat ale retinolului este că stimulează refacerea celulelor pielii, cu un efect „exfoliant”. Tenul tern și uscat face loc tenului strălucitor și mai uniform, înarmat cu niveluri crescute de colagen și elastină.
#4 Retinolul este rentabil
În funcție de bugetul tău, cheltuielile pe retinol pot părea o extravaganță pe care nu ți-o poți permite. Cu toate acestea, cheltuielile pentru soluții mai ieftine, pe termen scurt, se pot dovedi în cele din urmă opțiunea mai scumpă. Retinolul este unul dintre singurele ingrediente cu beneficii dovedite științific, ceea ce îl face o investiție de încredere.
#5 Disponibil fără prescripție medicală
Pentru majoritatea oamenilor, un retinoid fără prescripție medicală ar trebui să fie suficient pentru a începe. Doza mai mică permite pielii să se aclimatizeze la produs cu un risc mai mic de iritare. Aceste doze mai mici de retinol au, de asemenea, mai puține efecte secundare decât acidul retinoic. Cu toate acestea, compromisul este că poate dura mai mult pentru a vedea rezultatele. Dacă ai vreun dubiu privind doza necesară, consultă dermatologul sau medicul estetician.
Efectele secundare ale retinolului
Deși retinolul oferă o multitudine de beneficii pielii, el are și potențiale efecte secundare dacă este utilizat fără a lua în considerare sfaturile medicului. Este cel mai puternic ingredient găsit în produsele retinoide fără prescripție medicală și are foarte multe beneficii pentru frumusețe. Este nevoie de aproximativ 6 luni pentru a arăta rezultate vizibile după o utilizare constantă.
Cele mai multe dintre efectele secundare sunt normale, fiind observate la cei care il folosesc. De obicei, dispar pe măsură ce pielea se obișnuiește cu o utilizare constantă. Prin urmare, se recomandă să începi cu retinol cu putere scăzută în zile alternative și să crești treptat frecvența utilizării, bineînţeles dupa ce vorbeşti şi cu specialistul. Retinolul crește sensibilitatea la soare; prin urmare, nu trebuie utilizat în timpul zilei. Crema de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) peste 30 ar trebui folosită pe tot parcursul anului.
Unele dintre efectele secundare ale utilizării retinolului includ:
- Iritarea sau înroșirea pielii dacă este încorporat prea repede în ritualul de îngrijire a pielii sau este folosit prea des.
- Uscăciunea și erupțiile de acnee pot apărea atunci când retinolul este adăugat pentru prima dată în rutina de îngrijire a pielii.
- Sensibilitate crescută la soare şi piele uscată.
Retinolul nu trebuie utilizat de femeile însărcinate sau care alăptează.