Postim Ușor cu Bunătăți din Cămara Băcănia Tei: Rețetă de pâine de casă cu 3 sortimente de zacuscă și dulceață de cireșe amare

Gratiela Vlad produse Bacania Tei
Reading Time: 7 minutes

România, țară ortodoxă, cu saturi îmbrăcate în tradiție, bătrâni uitați de vreme în colțurile unor case de chirpici și lemne… și oameni buni, darnici și iubitori. Aceasta este țara în care m-am născut și în care am ales să rămân.

De când eram copil data de 15 noiembrie mi-a rămas profund întipărită în conștiință. Îmi amintesc și acum de mâna blândă a bunicului, mână care m-a învățat să scriu și să mă închin. Era un bătrân simpatic, corpolent și nins bine (căci grizonat e puțin spus). Semăna cu Moș Crăciun…

… în fiecare an, pe 14 noiembrie mă lua, înainte de masa de seară, și mă așeza ușor pe piciorul lui, în timp ce eu căutam curioasă bunătățile din farfurie. Eram cam cât e Ionuț al meu.

Și cum mă ținea, așa, în brațe, parcă încă îl aud spunându-mi pe un ton cald, și totuși impunător:

Cocuța, știi ce zi este astăzi?

Atunci mă opream și mă întorceam. În spatele lui, pe perete, era afișat acel calendar bisericesc nelipsit din casele creștinilor de pretutindeni. Habar nu aveam ce zi era, dar îmi dădeam seama că trebuie să fie ceva important.

Maimuțică mică, iar ai uitat! Este lăsatul secului! Bucură-te azi cât mai poți de dulciuri și de bunătăți, căci de mâine trecem pe pâine cu ulei și cartofi fierți!

În casa noastră postul era aspru. Am avut o copilărie frumoasă, dar destul de crudă când venea vorba de postit. De fapt, acum că stau să mă gândesc bine, probabil că nu era atât de tragic postul pentru ceilalți. Dar eu fiind o mofturoasă fără pereche, aș fi preferat să stau nemâncată 40 de zile decât să mănânc legume și pâine.

Semnificația Postului Crăciunului la români

Copil fiind nu posteam decât 3-7 zile, la începutul și sfârșitul postului, cât să mă pot împărtăși. Pentru mine sigur că nu avea cine știe ce valoare… dar știam că mă pregătește pentru Crăciun. Și iubeam Crăciunul, cu frigul și ceața lui, cu bătrânul care mă umplea de dulciuri și nu în ultimul rând, cu spectacolul incredibil al luminițelor, pe ritmuri de colinde.

Nu mulți ani mai târziu, fix înainte de a apuca să mă prindă de mijloc și să mă ridice pe picior, într-o sumbră zi de noiembrie, bunicul s-a stins, lăsând în urma lui dragostea față de Biserică și tradiție. Lipsa lui a aprins în mine o puternică și neînțeleasă revoltă. Dar toată această revoltă m-a ținut, în continuare, aproape de valorile pe care mi le-a insuflat.

Crescând am înțeles de ce postul Crăciunului începe an de an în 15 noiembrie și se termină în Ajunul Crăciunului (24 decembrie). Am înțeles că el este un „omagiu” pentru cele 40 de zile de post ținute de Moise pe Muntele Sinai, în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Astfel, creștinii postesc 40 de zile pentru a putea primi Cuvântul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria.

Multă vreme am postit pentru a mă putea bucura din plin de bunătățile puse pe masă de Crăciun. Alteori am postit, poate, pentru a-mi detoxifia organismul (era o scuză bună).

Oricum, indiferent care ar fi motivul pentru care cineva ar vrea să postească, acum este mai ușor ca niciodată!

Postul NU înseamnă înfometare!

Deși pentru călugări postul este mult mai aspru, pentru noi, mirenii, el reprezintă o simplă formă de înfrânare. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne înfometăm.

Privarea de vitamine, proteine și minerale nu este deloc sănătoasă ori normală. Dacă știi să gătești și folosești ingrediente naturale, poți avea un post extraordinar de ușor și de plăcut. Iar dacă e să ne raportăm la acest post care începe astăzi, în fiecare sâmbătă și duminică există dezlegare la pește, ceea ce ne ajută și mai mult să avem o alimentație completă.

Post ușor cu Băcănia Tei

Și, așa cum am anunțat încă din titlu, în ziua de astăzi (și chiar în plină pandemie) avem o mulțime de soluții pentru a posti ușor și sănătos. Băcănia Tei, de exemplu, este un magazin online unde ai ocazia să te întâlnești cu micii producători locali și să cumperi alimente proaspete și sănătoase, din toate categoriile.

Ai tot ce ți-ai putea dori: de la carne de țară, la fructe și legume de la tara, mezeluri naturale și chiar pâine proaspătă, dulcețuri, sosuri de casă și zacuscă.

Fiind la început de drum, acest proiect 100% tradițional are o singură „scăpare”: produsele proaspete se livrează doar în București și Ilfov deocamdată, DAR tot ce ține de produsele neperisabile poate fi livrat și în restul țării.

Așa, cu dor de bunicul și de a lui zacuscă de vinete, pe care atunci nu știam să o apreciez, am lansat o primă comandă pe site-ul bacaniatei.ro.

Dragostea pentru mâncarea sănătoasă și cu gust…

De mică am fost obișnuită cu o hrană sănătoasă. Asta, în casa noastră, se traducea ca fiecare aliment să fie crescut cât mai natural și să fie gătit cum trebuie.

De la 6 ani am rămas fără „țară” și, implicit, fără produse de a căror prospețime să fi fost 100% convinsă. Totuși, chiar și așa, piața ne-a fost prietenă, preferând întotdeauna un fruct și o legumă lovite, de la țărani, în detrimentul unora frumose din Turcia.

Când și eu, mezina familiei, am ajuns suficient de mare încât să părăsesc cuibul, ai mei s-au retras la origini. Și-au făcut o casă la 20 km de oraș – pretext numai bun pentru a putea crește animale și a cultiva toate legumele și fructele dorite.

Așa se face că de mai bine de zece ani am început să apreciez gustul bio, adevărat, al naturii.

Toamna făceam campanii cu mama de tocănițe mânăstirești (o combinație din 3 tipuri de ardei și gogoșar, numai bună de pus în mâncare), zacuști și gemuri de casă, toate pregătite în ceaun, afară. Toate acestea reprezentau proviziile noastre de vitamine și gust natural pe timp de iarnă (și mai ales în perioada postului).

Anul acesta, însă, din cauza pandemiei am fost rezervați în a mai cumpăra cantități mari de legume… și am sărit peste tradiție.

Și deși în cămară încă mai am câteva borcane din anii trecuți, nu m-am putut abține să nu gust ceva nou:

zacusca bacania tei

Conserve din Cămara Băcănia Tei – Mica Ilinca

Niciodată nu mi-a plăcut zacusca din comerț. Îmi amintesc și când eram plecată la facultate, la Cluj, că veneam de la 300 km cu zacusca pregătită de mama, acasă, pe foc de lemne.

Așa că atunci când am citit „Zacuscă de Pleurotus cu ulei presat la rece, la foc de lemne” am știut că vreau să încerc.

Uitându-mă și mai departe în cămară am ales, până la urmă, 4 produse. Trei din ele sărate:

zacusca bacania tei de pleurotus
Zacuscă
de Pleurotus

200 g

 • Produsă din materii prime naturale, pe cuptoare cu lemn;
 • Conține: ciuperci pleurotus, gogoșari, ardei kapia, ceapă, ulei presat la rece, suc de roșii, sare, piper, foi de dafin;
 • Valoare energetică: 98kcal la 100g produs.

Zacuscă
de Ghebe

200 g

 • Produsă din materii prime naturale, pe cuptoare cu lemn;
 • Conține: ghebe, ardei kapia, ceapă, ulei de floarea soarelui, suc de roșii, sare, piper, foi de dafin;
 • Valoare energetică: 98kcal la 100g produs.

zacusca de vinete mica ilinca bacania tei
Zacuscă
de Vinete

200 g

 • Produsă din materii prime naturale, pe cuptoare cu lemn;
 • Conține: vinete, ardei kapia, ceapă, ulei, suc de roșii, sare, piper, foi de dafin;
 • Valoare energetică: 126.2kcal la 100g produs.

Și o delicatesă dulce:

dulceata naturala de cirese amare, mica ilinca, bacania teiDulceață naturală de Cireșe Amare

220g

 • Produsă din materii prime naturale, pe cuptoare cu lemn;
 • Conține: cireșe amare 70%, zahăr 30%
 • Valoare energetică: 268.1 kcal la 100g produs.

Și pentru că aceste borcănele simpatice mi-au trezit o poftă deosebită pentru un post natural, am decis să pregătesc și o pâine de casă. Doar așa aș fi putut aprecia adevărata valoare a conservelor din gama Mica Ilinca, prezente în cămara Băcănia Tei.

Degustare produse din cămara Băcănia Tei

Pentru că mi-am propus să împărtășesc această experiență deosebită cu voi, am pregătit și un filmuleț.

Dar până să ajung la degustare, vă propun să facem împreună o rețetă simplă de pâine de casă. Este rețeta pe care am învățat-o și eu de la mama și care are foarte mare succes în familia mea. Piticul meu, cel puțin, o adoră.

Și, partea bună este că e foarte compatibilă cu produsele cumpărate de la Băcănia Tei.

Pași de urmat:

 1. Într-un castron mic sau într-o cană se pun: apa călduță, împreună cu zahărul și drojdia, se amestecă și se lasă 5 minute.
 2. Într-un castron mare se pun: făina, împreună cu sarea și mixul de drojdie.
 3. Se frământă bine, timp de aproximativ 10 minute (sau 5 minute la robot).
 4. Se acoperă și se lasă la dospit aproximativ 40 minute, până crește.
 5. Se mai frământă o dată, apoi se pune în forma de copt sau pe tavă. Aceasta va fi unsă în prealabil cu ulei sau va fi pregătită cu hârtie de copt.
 6. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se mai lasă încă 20-30 minute la dospit.
 7. Se pregătește un amestec de faină cu apă pentru uns.
 8. Se unge pâinea și se aplică semințele: floarea soarelui, dovleac, susan, mac (după gust). Sau se lasă așa.
 9. Între timp cuptorul se preîncălzește la 220 grade.
 10. Se adaugă timp de 5-10 minute la cuptor, la 220 grade, după care se mai lasă încă 30 minute la 180 grade (ventilație + sus și jos).
 11. După ce este gata se lasă 10 minute la răcit și apoi se poate servi cu produsele Băcănia Tei!

Acum vă invit să vizionați experiența mea cu Băcănia Tei (preparare pâine, unboxing produse + degustare):

Filmulețul cuprinde mai multe părți:

01:15 Rețetă pâine de casă, pas cu pas

05:13 Unboxing produse Băcănia Tei

15:25 Degustare bunătăți de la Băcănia Tei cu pâine de casă

23:18 Verdict

Verdict pentru Băcănia Tei

Verdictul a fost UNANIM: EXTRAORDINAR.

Juriul a decis: Băcănia Tei merită toate aplauzele.

Ne bucurăm că am avut parte de o masă delicioasă, tradițională, cu care am putut începe postul așa cum se cuvine.

Dar nu ne credeți pe cuvânt. Încercați și voi și povestiți-mi experiența voastră!

Material scris pentru Superblog 2020, ediția de toamnă.

Sursa foto: bacaniatei.ro și arhivă personală

About Author

7 thoughts on “Postim Ușor cu Bunătăți din Cămara Băcănia Tei: Rețetă de pâine de casă cu 3 sortimente de zacuscă și dulceață de cireșe amare

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: