7 tendințe pentru design interior de urmărit în 2022

tendinte mobila 2022, mobila
Reading Time: 3 minutes

Tendințele în design interior sunt într-o continuă schimbare. În fiecare an se fac noi propuneri care se vor reflecta într-o formă sau alta în viitoarele amenajări interioare. Haideți să vedem ce va fi în trend anul acesta și cum ne putem inspira pentru casele noastre.

Open space reevaluat

O perioadă îndelungată multe apartamente au fost construite având la bază ideea de open space. Moda amenajărilor open space începe să apună și se pare că pandemia din ultimii ani a influențat din plin acest lucru. Ce înseamnă asta mai exact? Avem nevoie de spații bine definite în cadrul locuințelor, cu funcțiuni clar conturate pentru confortul membrilor familiei. Bucătăria deschisă spre camera de zi sau biroul amenajat în același perimetru cu zona unde se adună toți ai casei tind să fie înlocuite cu încăperi de sine stătătoare. Acest trend în design interior vine ca o nevoie firească de intimitate, de spațiu personal destinat muncii de acasă, studiului sau altor activități recreative.

Forme fluide

De la piese decorative până la design de mobilier, formele fluide continuă să prindă avânt și în acest an. În contextul unei nevoi acute de apropiere de natură, nu e deloc surprinzător că ne dorim forme care să întâmpine această nevoie, rotunjimi în cât mai multe detalii, opuse liniilor drepte și rigide.

Design biofilic

Tot despre conexiunea cu natura vorbim și în această categorie. Constrângerile din anii pandemiei au lăsat o puternică amprentă asupra multora dintre noi. Nu e de mirare că ne dorim cât mai mult contact cu spațiile verzi și timp petrecut în aer liber. O consecință firească o reprezintă deci nevoia crescută de a aduce cât mai mult la interior elemente naturale precum și nuanțe asemănătoare celor din mediul înconjurător. Se va pune accent din ce în ce mai mult pe încorporarea plantelor în amenajări, pe detalii menite să ne îmbunătățească sănătatea, precum iluminatul și ventilația naturale.

Culori și imprimeuri îndrăznețe

După ani de inspirație scandinavă, cu mult alb, tonuri neutre și cuminți, a sosit timpul pentru culori mai îndrăznețe. Albastrul, verdele sau chiar negrul vor reuși să aducă nota de inedit pe care o cauți pentru amenajarea ta. Pe scurt, nu te feri de culori! Poate fi un perete, un corp de iluminat, un accent distractiv sau o decorațiune care va aduce culoarea în căminul tău.

Antichități și mobilier vintage

Vom asista anul acesta la o revenire a pieselor vintage, a antichităților și a mobilierului recondiționat. Vechiul și noul se îmbină armonios. Piesele vechi, cu valoare emoțională, mobila sau obiectele bunicilor își pot găsi locul în casele noastre contemporane conturând interioare eclectice, spații cu personalitate. De asemenea, orice târg de antichități îți va oferi șansa să găsești adevărate comori pentru un design interior personalizat.

Camere multifuncționale

Nevoile noastre sunt într-o continuă schimbare. Munca remote sau temele online ne-au obligat să găsim soluții de amenajare pentru a putea integra nevoile de lucru în spațiul caselor noastre. Astfel, masa din sufragerie sau comoda de make-up din dormitor s-au transformat în zone de birou. În aceeași măsură, orice colț liber din orice cameră poate deveni o zonă cu potențial pentru amenajare în acest scop.

Maximalism sau sfârșitul erei less is more

Atunci când amenajăm o locuință, o facem ținând cont de preferințele și personalitatea noastră. Suntem ființe diferite și complexe, astfel că și interioarele caselor noastre vor reflecta o mare parte din noi. “Less is more” este despre a te descurca cu mai puțin, cu piese de bună calitate, atent alese. Însă ce facem cu colecțiile de tablouri, timbre, medalii sau orice altă formă de pasiune care ne reprezintă și ne aduce bucurie? În acest sens, designerii recomandă și chiar încurajează expresia sinceră a ceea ce suntem pentru ca designul în sine trebuie să fie autentic pentru a funcționa.

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: