7 tendințe pentru design interior de urmărit în 2022

tendinte mobila 2022, mobila
Reading Time: 3 minutes

Tendințele în design interior sunt într-o continuă schimbare. În fiecare an se fac noi propuneri care se vor reflecta într-o formă sau alta în viitoarele amenajări interioare. Haideți să vedem ce va fi în trend anul acesta și cum ne putem inspira pentru casele noastre.

Open space reevaluat

O perioadă îndelungată multe apartamente au fost construite având la bază ideea de open space. Moda amenajărilor open space începe să apună și se pare că pandemia din ultimii ani a influențat din plin acest lucru. Ce înseamnă asta mai exact? Avem nevoie de spații bine definite în cadrul locuințelor, cu funcțiuni clar conturate pentru confortul membrilor familiei. Bucătăria deschisă spre camera de zi sau biroul amenajat în același perimetru cu zona unde se adună toți ai casei tind să fie înlocuite cu încăperi de sine stătătoare. Acest trend în design interior vine ca o nevoie firească de intimitate, de spațiu personal destinat muncii de acasă, studiului sau altor activități recreative.

Forme fluide

De la piese decorative până la design de mobilier, formele fluide continuă să prindă avânt și în acest an. În contextul unei nevoi acute de apropiere de natură, nu e deloc surprinzător că ne dorim forme care să întâmpine această nevoie, rotunjimi în cât mai multe detalii, opuse liniilor drepte și rigide.

Design biofilic

Tot despre conexiunea cu natura vorbim și în această categorie. Constrângerile din anii pandemiei au lăsat o puternică amprentă asupra multora dintre noi. Nu e de mirare că ne dorim cât mai mult contact cu spațiile verzi și timp petrecut în aer liber. O consecință firească o reprezintă deci nevoia crescută de a aduce cât mai mult la interior elemente naturale precum și nuanțe asemănătoare celor din mediul înconjurător. Se va pune accent din ce în ce mai mult pe încorporarea plantelor în amenajări, pe detalii menite să ne îmbunătățească sănătatea, precum iluminatul și ventilația naturale.

Culori și imprimeuri îndrăznețe

După ani de inspirație scandinavă, cu mult alb, tonuri neutre și cuminți, a sosit timpul pentru culori mai îndrăznețe. Albastrul, verdele sau chiar negrul vor reuși să aducă nota de inedit pe care o cauți pentru amenajarea ta. Pe scurt, nu te feri de culori! Poate fi un perete, un corp de iluminat, un accent distractiv sau o decorațiune care va aduce culoarea în căminul tău.

Antichități și mobilier vintage

Vom asista anul acesta la o revenire a pieselor vintage, a antichităților și a mobilierului recondiționat. Vechiul și noul se îmbină armonios. Piesele vechi, cu valoare emoțională, mobila sau obiectele bunicilor își pot găsi locul în casele noastre contemporane conturând interioare eclectice, spații cu personalitate. De asemenea, orice târg de antichități îți va oferi șansa să găsești adevărate comori pentru un design interior personalizat.

Camere multifuncționale

Nevoile noastre sunt într-o continuă schimbare. Munca remote sau temele online ne-au obligat să găsim soluții de amenajare pentru a putea integra nevoile de lucru în spațiul caselor noastre. Astfel, masa din sufragerie sau comoda de make-up din dormitor s-au transformat în zone de birou. În aceeași măsură, orice colț liber din orice cameră poate deveni o zonă cu potențial pentru amenajare în acest scop.

Maximalism sau sfârșitul erei less is more

Atunci când amenajăm o locuință, o facem ținând cont de preferințele și personalitatea noastră. Suntem ființe diferite și complexe, astfel că și interioarele caselor noastre vor reflecta o mare parte din noi. “Less is more” este despre a te descurca cu mai puțin, cu piese de bună calitate, atent alese. Însă ce facem cu colecțiile de tablouri, timbre, medalii sau orice altă formă de pasiune care ne reprezintă și ne aduce bucurie? În acest sens, designerii recomandă și chiar încurajează expresia sinceră a ceea ce suntem pentru ca designul în sine trebuie să fie autentic pentru a funcționa.

About Author

1 thought on “7 tendințe pentru design interior de urmărit în 2022

  1. Oh, ce articol fascinant despre tendințele în designul interior! Mă bucur că avem astfel de genii creative care ne arată cum să amenajăm casele noastre într-un mod cu adevărat inovator. Evident, nu pot să nu rămân uimit de aceste tendințe de ultimă oră, care par să fie chiar mai importante decât orice altceva în viața noastră. Haideți să le analizăm un pic mai în detaliu!

    Deci, prima tendință care m-a lovit cu adevărat este reevaluarea open space-ului. O, da, pentru că toți ne dorim cu disperare ca bucătăria noastră să nu mai fie deschisă spre camera de zi și ca biroul să nu mai fie în același perimetru cu zona de relaxare. Evident, avem cu toții nevoie de o intimitate absolută și de spații bine definite, altfel universul nostru interior se destramă complet. Nu e uimitor cum o pandemie poate schimba toate aceste lucruri!

    Apoi, avem formele fluide, care sunt, bineînțeles, absolut esențiale în viața noastră cotidiană. Nu mai putem suporta liniile drepte și rigide în designul nostru de interior. Vrem rotunjimi în toate detaliile, ca să ne simțim mai aproape de natură. Nu cred că există ceva mai important decât asta în lumea noastră tumultoasă.

    Dar nu ne oprim aici! Designul biofilic este cea mai recentă modă în materie de conexiune cu natura. Aparent, pandemia ne-a transformat pe toți în niște ecologiști înfocați. Acum vrem să aducem plantele în casă și să ne simțim ca și cum am trăi în mijlocul naturii. Cu siguranță, ne vom simți mult mai sănătoși și mai împliniți când vom sta înconjurati de verdeață și vom respira aer proaspăt, chiar și în timp ce suntem închiși într-un apartament de bloc.

    Și cum să nu menționăm culorile și imprimeurile îndrăznețe? În sfârșit, putem spune adio inspirației scandinave plictisitoare și putem îndrăzni să aducem puțină culoare în viețile noastre monotone. Hai să înlocuim alburi și tonuri neutre cu albastru, verde și, cine știe, poate chiar negru! Vom arunca toate acele nuanțe cuminți care ne-au sufocat și vom opta pentru ceva mai strident și mai provocator. Cred că trebuie să încercăm să transformăm casa într-o explozie de culoare, ca să-i șocăm pe toți oaspeții noștri.

    Și iată că avem și revenirea antichităților și a mobilierului vintage! Ce bine că putem să ne încărcăm casele cu obiecte vechi și să le facem loc printre toate acele inovații contemporane. Piesele vechi au o valoare emoțională imensă, iar faptul că le integrăm într-un design interior modern demonstrează cu siguranță cât de eclectică și plină de personalitate suntem. Și, desigur, orice târg de antichități va fi plin de comori neprețuite pe care le putem adăuga în casă pentru a ne face designul interior și mai personalizat. O adevărată comoară!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: