Beneficiile uimitoare din utilizarea regulata a saunelor, sustinute de stiinta!

Reading Time: 3 minutes

Desi nu se stie cand a fost inventata pentru prima data, cea mai veche iteratie a saunei a aparut acum peste 4000 de ani, in nordul Europei.

Sursa de relaxare si odihna, saunele vin la pachet cu beneficii pentru sanatate sustinute de stiinta si oferite celor care le folosesc regulat.

De fapt, saunele au o serie de benficii pentru corp si psihic, iar unele dintre ele te vor surprinde.

In continuare, iti vom prezenta 9 beneficii uimitoare care provin din utilizarea regulata a saunei.

Bunastare mintala

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg sa frecventeze o sauna este acela de a obtine un sentiment de calm. Spatiul inchis, atmosfera linistita si temperatura calda contribuie din plin la senzatia de relaxare si la reducerea stresului.

Insa, pe langa aceste efecte temporare, s-a dovedit ca saunele pot contribui la bunastarea mintala. Un studiu a aratat ca barbatii finlandezi care foloseau in mod regulat saune au fost mai putin susceptibili de a dezvolta boala Alzheimer pe viitor.

Recuperare dupa antrenament

Sauna este un instrument excelent de recuperare dupa antrenamentele dificile de la sala. Atat sportivii, cat si persoanele care obisnuiesc sa faca miscare in mod regulat pot beneficia de efectele uimitoare ale saunei. Iar medicii si specialistii vin sa intareasca cele spuse.

Se pare ca o astfel de terapie termica este o modalitate excelenta de a relaxa muschii, avand ca rezultat reducerea inflamatiei din jurul muschilor antrenati si a durerilor musculare aparute in urma unui efort fizic intens, depus la sala.

Studiile au mai demonstrat si faptul ca utilizarea regulata a saunei imbunatateste performantele la sala prin cresterea semnificativa a capacitatii de rezistenta la eforturile fizice.

Circulatie imbunatatita

Unul dintre marile beneficii pentru sanatate pe care utilizarea regulata a saunelor le ofera este capacitatea lor de a imbunatati circulatia.

Temperatura ridicata din sauna favorizeaza circulatia sangelui in intregul corp, ceea ce s-a dovedit a fi un beneficiu foarte important pentru persoanele cu o circulatie defectuoasa. Cresterea fluxului sanguin previne numeroasele efecte secundare nedorite ale circulatiei deficitare, ajutand sangele sa ajunga in brate, maini si picioare.

Pe langa bunastarea generala, un flux sanguin crescut permite organelor tale sa functioneze la capacitate maxima, confera energie si sprijina sanatatea creierului.

Piele mai sanatoasa

Transpiratia intensa din sauna face ca pielea sa fie curatata de celulele moarte si de bacterii. Porii se dilata, iar impuritatile sunt, astfel, eliminate.

Utilizarea regulata a saunei favorizeaza o mai buna circulatie a sangelui la nivelul fetei si restul corpului, ceea ce ajuta la mentinerea unui ten sanatos.

Prin imbunatatirea circulatiei saunguine si deschiderea porilor, pielea devine mai sanatoasa si frumoasa, mai catifelata, mai stralucitoare si cu un aspect intinerit.

Imunitate crescuta

Saunele te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar si sa lupti mai bine impotriva infectiilor. Studiile au demonstrat ca petrecerea timpului in saune poate ajuta la cresterea numarului de globule albe din sange.

Leucocitele sau globulele albe din sange sunt celule cu un impact imens in organism, deoarece lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si a altor invadatori care ne ameninta sanatatea.

Scadere in greutate

Daca te-ai ambitionat sa pierzi in greutate si sa adopti un stil de viata sanatos, atunci sauna te poate ajuta. In special saunele cu infrarosu cresc rata metabolica, ceea ce inseamna ca vei arde calorii mai repede. Sauna ajuta la scaderea greutatii si reconturarea corpului prin pierderea de apa, eliminarea excesului de sodiu si accelerarea circulatiei sangelui.

Ea da un impuls metabolismului care se mentine mai multe ore, fiind, astfel, o solutie eficienta pentru a ajunge intr-un timp mai scurt la greutatea ideala. Cu toate acestea, sauna nu trebuie sa inlocuiasca complet exercitiile fizice, actionand, mai degraba, ca o completare excelenta a unui plan echilibrat de slabire.

Tensiune arteriala mai scazuta

O cercetare efectuata de oamenii de stiinta finlandezi sugereaza ca baile frecvente de aburi pot stimula sanatatea inimii. Se pare ca persoanele care obisnuiesc sa mearga la sauna de 4 pana la 7 ori pe saptamana isi reduc cu 50% riscul dezvoltarii hipertensiunii arteriale. Baia de aburi scade tensiunea arteriala sistemica prin diferite mecanisme biologice.

Potrivit cercetatorilor, sauna, efectuata frecvent, imbunatateste functiile stratului interior al vaselor de sange, elimina excesul de apa din organism prin intermediul transpiratiei si relaxeaza tesuturile. Temperatura corpului creste, iar vasele de sange se dilata. Pentru cei cu antecedente de hipertensiune arteriala in familie, se recomanda utilizarea regulata a saunei, pe langa un stil de viata sanatos.

Durere cronica ameliorata

Cercetarile sugereaza ca cei care sufera de dureri cronice, cum ar fi artrita reumatoida, osteoartrita si fibromialgia, pot beneficia de pe urma utilizarii regulate a saunelor cu infrarosu.

Si durerile de cap cronice sunt incluse in aceasta categorie. Prin reducerea stresului si nivelului inflamatiei din sange, saunele atenueaza unele dintre cele mai grave simptome ale anumitor boli autoimune.

Speranta de viata crescuta

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale saunelor si ale efectelor lor asupra corpului uman consta in faptul ca utilizarea regulata a acestora poate creste, de fapt, speranta de viata. Desi cercetarile continua in aceasta privinta, studiile au descoperit ca utilizarea regulata a saunei reduce riscul de deces prematur, precum si aparitia multor boli.

Acest articol a fost redactat cu ajutorul de TotalPool & SPA, magazine online de saune si accesorii pentru saune.

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: