Vacanta munte: + 8 lucruri de care sa tii cont atunci cand planifici o vacanta

Reading Time: 5 minutes

Vine iarna și încet, încet, productivitatea scade.  Aerul rece și înțepător, zilele prea scurte și nopțile cețoase… luminițele deja expuse în oraș (chiar dacă încă nefuncționale), toate acestea te fac să te gândești la sărbătorile de iarnă, la zăpadă și la vacanță. Nimic nu se compară cu aerul curat de munte, și cu liniștea vacanței. Astfel, te invit să citești în continuare Vacanta munte: + 8 lucruri de care să ții cont atunci când planifici o vacanță.

1. Vacanțele dese – cheia marilor succese!

Majoritatea oamenilor aleg să plece în vacanță o dată pe an – de regulă  vara –  iar acest lucru poate fi extrem de stresant. De ce? Pentru că având o singură șansă pe an de a te relaxa, vei vrea să faci cât mai multe lucruri, pentru ca acel timp să fie perfect. Și în felul acesta te abați exact de la obiectivul inițial: acela de a petrece timp de calitate. Poate ți se pare că o vacanță este prea costisitoare, dar acum există mult mai multe oportunități ca pe vremuri. Există agenții de turism online și offline care oferă pachete de cazare extraordinare. Gândește-te puțin: Cum ar fi ca atunci când mergi în vacanță chiar să îți încarci bateriile? Să nu te ma întorci la birou epuizat, ci să ai mai multă energie? Nu s-ar merita să mai reduci din cheltuielile compulsive de peste an și să adaugi o escapadă-două în plus?

Sursa foto: americantouristen.in

2. Setează-ți intențiile de vacanță și alege destinația potrivită

Există multe motive pentru care am vrea să plecăm în vacanță, dar de cele mai multe ori alegem destinațiile fără să ținem cu adevărat cont de nevoile noastre interioare sau de intențiile noastre, iar acest lucru poate stârni multă frustrare interioară. Așadar, înainte de a te gândi să pleci în vacanță ai putea să te gândești ce anume aștepți să se întâmple în această deconectare: vrei să te relaxezi? Vrei adrenalină? Vrei să vizitezi? Vrei să faci sport? Vrei să faci puțin din toate?

Super!

Acum gândește-te dacă pleci singur sau cu copiii. Dacă ai bateriile descărcate total și intenția ta este să te odihnești și să te conectezi la partener, atunci poate ar fi o idee bună să lași copiii la bunici. Dacă, din diverse motive, nu poți face asta, ai putea propune unor prieteni apropiați care au copii să vă însoțească. Așa aveți ocazia să petreceți și timp de calitate în familie, copiii vor sta unii în compania altora și nu va fi nevoie să puneți prea mare presiune pe voi. În plus, puteți să vă luați câte o seară de ieșit singuri (doar cuplul), în timp ce copiii vor sta cu celălalt cuplu – faceți cu schimbul, desigur!

Cum sună?

Sursa foto: ceoworld.biz

3. Lasă altcuiva grija planificării

Majoritatea ne planificăm singuri călătoriile, dar un agent de turism te poate ajuta să salvezi timp, stres și chiar bani, mai ales atunc când ai multe probleme pe care nu ai idee cum să le împaci, sau atunci când ai de gând să pleci într-o vacanță complexă. Există foarte multe oferte de turism montan online, iar o agenție îți poate pune la dispoziție multe facilități despre care nu aveai idee, îți poate realiza un itinerar și te poate scuti de grijile suplimentare. Ești în vacanță, nu? Deci… Bucură-te!

Sursa foto: Az-turism.ro

4. Ai grijă ca mașina să fie echipată corespunzător

Indiferent cât de însorit este acasă atunci când faci bagajele, nu ignora totuși faptul că mergi la multe… și că există șanse de zăpadă! Chiar dacă nu se anunță averse, dacă pleci cu mașina, asigură-te că ai anvelopele de iarnă montate, că sunt încă în limitele legale (adică să nu fie prea tocite)… și eventual ia și niște lanțuri în porbagaj. Incidente pot apărea destul de ușor în acest sezon pe carosabil, așa că mai bine să fii pregătit decât să îți pară rău…

Noiembrie, DN1 Brașov-Sibiu, ploaie. Cauciucuri de iarnă tocite! Am avut noroc că am terizat pe șanț!

Vezi și povestea mea:

5. Fă-ți o listă de activități în avans, dar nu pune presiune pe tine

Ești în vacanță, așa că nu se întâmplă absolut nimic dacă te abați de la plan. Totuși, pentru a avea mai multă liniște, este bine să îți faci din timp un fel de bucket list unde să îți notezi tot ce ți-ar plăcea să vizitezi, ce ai vrea să faci, atât indoors cât și outdoors. Întreabă agentul de turism, personalul de la cazare sau citește pe blogurile de specialitate care sunt cele mai bune localuri, cele mai interesante obiective sau, dimpotrivă, cele mai puțin aglomerate zone. Oricum ar fi, ține cont că muntele inspiră liniște și poate fi un ascultător foarte bun. Poți folosi această vacanță pentru a scoate la suprafață toate supărările și a te despărți de ele definitiv, lăsându-le în grija vântului.

Sursa foto: Az-turism.ro

6. Dacă explorezi, obține cât mai multe informații cu privire la traseu

Dacă te gândești să urci pe munte, sau să vizitezi vreun traseu marcat, ar putea fi o idee bună să faci mai întâi o oprire la punctul de informare turistică, să vezi în ce măsură este momentul potrivit pentru o astfel de activitate și să aflii care sunt provocările pe care le-ai putea întâlni pe traseu. De asemenea, dacă pleci cu copiii, trebuie să te asiguri că traseul este bun pentru ei și că nu vei ajunge să îi cari numai în spate. Pe unele drumuri  poate fi destul de ușor să îi pierzi în pădure, așa că este bine să îi ții mereu sub supraveghere.

Sursa foto: flickr.ro

7. Verifică vremea

Uneori planifici vacanța cu mult timp înainte… și nu poți anticipa foarte bine cum va fi vremea. Totuși, cu câteva zile înainte poți verfica acest lucru, pentru a-ți recalibra obiectivele (dacă este cazul). Când intenția ta este să urci pe munte, iar prognoza meteo nu este favorabilă, poți preveni starea de agitație dacă iei măsuri în avans: caută activități care să fie distractive pentru voi toți, în interior. Laser tag, tir, karting acoperit, restaurante cu locuri de joacă complexe pentru copii, parcuri de distracții acoperite… sau chiar aventura park-uri în localități apropiate (unde vei verifica dacă nu cumva prognoza meteo este mai bună). Toate acestea, precum și multe altele, pot face dintr-o vacanță fără potențial, una de neuitat!

8. Trusa ta de prim ajutor

Dacă urci pe munte, pune în rucsac și câteva lucruri care ți-ar putea fi utile: cremă de protecție solară (chiar dacă este iarnă, soarele tot îți poate afecta pielea, așa că poți aplica puțină cremă pe zonele expuse, dacă urmezi un traseu mai puțin umbrit), alimente energizante (batoane proteice, nuci, arahide, caju, goji, stafide), o lanternă, o busolă, plasturi, un fluier, comprese sterile, tinctură de iod și, eventual, o forfecuță.

Sursa foto: devon4x4.com

Acest articol a fost scris pentru concursul Superblog 2019.

Am uitat ceva? Lasă-mi un comentariu!

About Author

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: