Exercitii de dictie: +50 de exerciții practice, atât pentru adulti cât și pentru copii, cu Grațiela Vlad. Vorbește mai clar și mai convingător!

exercitii de dictie cu Gratiela Vlad
Reading Time: 11 minutes

O dicție bună îți poate oferi foarte multe beneficii, mai ales atunci când ai o profesie care presupune interacțiunea frecventă cu alte persoane. De asemenea, o pronunție corectă poate face diferența între o prezentare bună și una supusă eșecului. Mai mult, o dicție bună te propulsează considerabil într-o negociere, ceea ce îți poate aduce beneficii evidente, atât în plan personal cât și în plan social și profesional.

De-a lungul timpului am fost întrebată dacă am urmat cursuri de dicție și, spre rușinea mea, de fiecare dată am lăsat ușor capul în pământ răspunzând timid „nu”. Sunt un autodidact, probabil la fel ca și tine. Îmi place enorm să investesc în mine, însă lecțiile de dicție sunt destul de scumpe și nu am considerat niciodată că ar fi o prioritate, mai ales că nu aveam nimic a face cu „viața publică” (televiziune, media).

Totuși, de când am acceptat frumoasa provocare de a-mi face un vlog, m-am simțit forțată să îmi îmbunătățesc dicția, motiv pentru care m-am tot documentat. Uneori trebuie să ne adaptăm rapid. Nu am avut timp să caut cursuri, nu am avut mii de lei să investesc, dar am căutat cu atâta ardoare tot ce m-a interesat până când, așa cum era de așteptat, am găsit.

Disclaimer: Cum am lucrat eu singură pentru a-mi îmbunătăți dicția

Acum, pentru că eu cred foarte mult în puterea gesturilor mici, am ales să împart din ce am învățat eu despre dicție cu tine. Recunosc, încă lucrez. De fapt, ca în orice alt domeniu, și în ce privește dicția este nevoie să exersezi permanent. Nu este suficient că ai făcut o dată exercitiile de dictie pentru a crede că acum nu vei mai avea probleme niciodată. Doar exersând constant și consecvent vei putea ajunge la rezultate pe măsură!

Așa că te invit să mi te alături în această inițiativă de a avea o dicție mai bună, indiferent că meseria ți-o cere, sau că pur și simplu ai de ținut prezentări sau vorbești cu clienții și te-ai săturat să te chinui pentru a te face înțeles. Dacă tot am muncit eu atât să realizez cercetarea și testele… și m-am distrat atât de tare făcând asta… nu văd de ce nu aș împărtăși descoperirile mele cu tine. Chiar te și încurajez să îmi descrii în comentarii experiența ta și dacă ai găsit acest material despre dicție util.

Vei vedea în continuare o serie de exercitii de dictie practice, unele mai simple altele mai grele, dar toate extrem de amuzante!

Să pornim!

Citește și: Motivația – ce este, câte tipuri există, lipsa motivației și cum să fii motivat în orice moment, în sfera personală și profesională + tehnici și idei care să te țină motivat

Exercitii de dictie în funcție de dificultate

Exercitii de dictie usoare

Eu consider că înainte de a te gândi la exercitiile de dictie clasice, de tipul „șase sași în șase saci” sau „știu că știi că știu … că știucă”, trebuie să înțelegi că o dicție bună reprezintă rezultatul controlării corespunzătoare a mușchilor și articulațiilor feței.

Exercitii de dictie de incalzire, pentru musculatura feței

Pentru a putea antrena musculatura feței, este important să începem cu exercițiile potrivite. Astfel, eu am găsit acest material:

Știu că este în limba engleză, dar chiar dacă nu înțelegi limba, îți recomand să urmărești filmulețul. Este extrem de bine prezentat. Este foarte explicit… și chiar nu ai nevoie să înțelegi cuvintele ca să poți realiza exercițiile.

Aș fi vrut să includ în seria mea și aceste exerciții… am încercat să le filmez… însă când am văzut rezultatul am preferat să îți prezint sursa originară. Te anunț din timp, să știi: exercițiile de articulare sunt extrem de hazlii!

Gratiela Vlad exercitii de dictie
Să ne amuzăm puțin exersând exercițiile de încălzire și articulare

Explicație:

Pentru a putea avea o dicție bună vom începe încălzirea cu mișcări pentru relaxarea corpului și a capului:

  1. Încordăm mușchii, apoi îi relaxăm – repetăm această procedură de câteva ori
  2. Aducem mâinile împrejurul corpului, ca și cum ne-am îmbrățișa;
  3. Respirăm adânc pe nas, umplând plămânii cu aer;
  4. Expirăm pe gură, relaxăm gâtul și umerii;
  5. Închidem ochii, îi deschidem și executăm câteva strâmbături, păstrând în tot acest timp un zâmbet.
  6. Relaxăm corzile vocale și emitem sunete de genul: mu-mu, mo-mo, sau chiar ma-me-mi-mo-mu-mă-mî;
  7. Pronunțăm prelung vocalele, ducem mâna la gură (ca atunci când căscăm) și împingem aerul.
  8. Facem exerciții de articulare:

Cu ablativul: a, ab, absqur, abs, de, coram, clam cum, ex, e, sine, tenus, pro, prae;

Cu acuzativul: ante, apud, ad, adversum, adversus, circum, circa, citra, cis, erga, contra, inter, extra, infra, intra, iuxta, ob, penes, pone, post, praeter, prope, propter, per, secundum, supra, versus, ultra, trans.

Încă o dată, repetiția este mama învățării, așa că îți recomand ca la fiecare exercițiu să faci pauză și să îl repeți de câte ori te simți confortabil. Este posibil ca la un moment dat, aceste mișcări să îți producă mici amorțeli/furnicături. Nu te îngrijora! Acesta reprezintă doar o evidență că lucrurile încep să funcționeze!

Citește și: Coaching: află ce este, cum și când te ajută, tehnici și tipare (modele) în coaching și ruperea lor!

Un alt exercițiu de dicție de încălzire, de data aceasta în limba română

Nu știu dacă să îl numesc exercițiul „pupic” sau „bot de rață”… dar ce știu este că acest exercițiu este extrem de ușor de realizat.

Poate că sună ciudat, dar clasicul „bot de rață” poate fi chiar util pentru dezvoltarea dicției. Ideea este să țuguiem forțat buzele și să oferim pupici, în mod ritmic.

Eu m-am regăsit adesea realizând, total involuntar, acest exercițiu alături de copilul meu, de când era bebe. Am fost mereu o fire pupăcioasă, dar nu îmi imaginam vreodată că voi avea și de câștigat. Așadar, te invit să încerci acest exercițiu de dicție de încălzire pentru 5 minute:

!Atenție: este recomandată o ușoară alungire în față și o mișcare cât mai dezinvoltă a feței, pentru că ne dorim să încălzim toți mușchii feței. Ideea e să faci asta unde te simți bine, nu te simți judecat, pentru că dacă vrei cu adevărat să obții rezultate, trebuie să fii dezinvolt.

Reguli pentru orice exercițiu de dicție

Pentru că toți avem tendința de a sări direct la efectuarea rapidă a exercițiilor, ni se întâmplă adesea să abandonăm mai repede decât am fi crezut.

Știi de ce se întâmplă asta?

Pentru că avem așteptări. Undeva, în interiorul nostru, credem că nu suntem suficient de buni și avem așteptări nerealiste. Fiind bombardați de soluții rapide pentru orice, credem că și în ce privește îmbunătățirea dicției lucrurile stau la fel.

Dar nu e chiar așa.

Realitatea este că pentru a putea simți o îmbunătățire în dicția noastră, avem nevoie de răbdare. Și, totodată trebuie să respectăm câteva reguli:

  1. RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE: Nu te grăbi! Efectuează fiecare exercițiu încet la început, și crește „viteza” pe parcurs, atunci când observi îmbunătățiri;
  2. Rostește fiecare silabă/cuvânt RAR și CLAR;
  3. Nu ține gura întredeschisă (decât dacă exercițiul de dicție pe care îl realizezi solicită aceasta în mod expres). În general este recomandat să deschizi gura cât mai larg.
  4. NU sări peste exercițiile de încălzire, oricât de simple/penibile ți s-ar părea. Cum vei putea ține gura deschisă clar și vei putea întări articulația temporo-mandibulară dacă tu vrei să sari etape?
  5. Încearcă să vizualizezi subiectele exercițiilor. Știu că uneori jocurile de cuvinte vor fi puțin greu de imaginat… dar fă un efort!
articulatii si muschi dictie
Mușchii, oasele și articulațiile feței

Pronunția trebuie să fie clară și dacă ai dubii asupra pronunțării unor cuvinte, nu ezita să întrebi care este varianta corectă. Dacă faci o greșeală, corectează-o  ca și cum ar fi ceva firesc, păstrând aceeași tonalitate. Nu te acuza și nu te supăra pe tine. Toată lumea pornește de undeva! Nimeni nu se naște învățat!

Citește și: 5 Moduri de a Păstra o Atitudine Pozitivă, indiferent de provocările care apar!

Exercitii de dictie cu litere:

Cu B:

BRA

BRE

BRI

BRO

BRU

BRĂ

BRÎ

Cu C:

CRA

CRE

CRI

CRO

CRU

CRĂ

CRÎ

Cu J:

JRA

JRE

JRI

JRO

JRU

JRĂ

JRÎ

Cu V:

VRA

VRE

VRI

VRO

VRU

VRĂ

VRÎ

Exercitii de dictie grele (dificile) – pentru adulti

Boul breaz Barlobreaz

Citește rar și cu atenție:

Boul breaz Bârlobreaz

Lesnea zice Boul Breaz

Dar mai lesne-a dezbârlobrezi

Bârlobrezitura din boii Bârlobrezenilor.

Nu uita de regulile de dicție pe care le-am amintit mai sus!

Nici n-am spus c-am spus c-oi spune

Citește rar și cu atenție:

Nici n-am spus c-am spus c-oi spune

Când oi spune chiar c-oi spune

Ca să spun c-am spus c-oi spune

Când oi spune dac-oi spune

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Pila-n pungă

Citește rar și cu atenție:

Pila-n pungă, punga-n pilă,

 pilalău cu pila lungă

pilește pila pilii cu pila lungă pe dunga pilii

până când punga-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Capra crapă piatra-n patru

Citește rar și cu atenție:

Capra neagră-n piatră calcă,
Cum o calcă-n patru capra!
Crapă capul caprii-n patru,
Cum a crăpat piatra-n patru!
Capra neagră calcă-n clinci,

Crapă capul caprii-n cinci,
Cum a călcat capra-n clinci.
Capra paște lângă casă
Capul caprii crape-n șase!
Capra noastră n-are lapte

Crăpa-i-ar coarnele-n șapte!
Capra-n piatră a călcat
Piatra-n patru a crăpat,
Povestea s-a terminat!

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Fofiță fondofirliță

Citește rar și cu atenție:

Fofiţă fondofirliţă,

forofifo – fenderliţă

şi fifoi fondofirloi,

forofifo – fenderloi.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Știu că știi că știucă

Citește rar și cu atenție:

Ştiu că ştii că ştiuca-i ştiucă,
Dar mai ştiu că ştiuca-i peşte
Şi că ştiuca se mănâncă,
Şi că ştiuca se prăjeşte.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Cicero

Citește rar și cu atenție:

Ceea ce cerea celebrul Cicero gemând geniilor degenerate,

N-au acceptat-o Cezar şi ceata ingenioșilor cetăţeni certaţi cu cerinţele cercurilor centrale.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Papucarul și papucăreasa

Citește rar și cu atenție:

Papucarul papucăreşte papucii nepapucăriţi ai papucăresei,

dar papucăreasa nu poate papucări papucii nepapucăriţi ai papucarului

care papucăreşte papucii nepapucăriţi.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Păsărească pseudoștiințifică

Citește rar și cu atenție:

Unilateralitatea colocviilor desolidarizează conştinciozitatea energeticienilor care manifestă o imperturbabilitate indiscriptibilă în locul nabucodonosorienei ireproşabilităţi.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Duc în bac sac de dac

Citește rar și cu atenție:

Duc în bac sac de dac, aud crac, o fi rac? O fi drac? Face pac, aud mac, aud oac, nu e rac, nu-i gândac, nu e cuc, nu-i brotac, îl apuc, îl hurduc. E tot drac.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Cărămidarul și cărămidărița

Citește rar și cu atenție:

Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriță,

a cărămidărit cărămidărița pe cărămidar

 la fel cum ar fi vrut cărămidarul să cărămidărească pe cărămidăriță.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Șapte sape late

Citește rar și cu atenție:

Şapte sape late, 

Sapă-n sus şaite,

Peste şapte sate,

Şi-alte şapte sape,

Peste şapte sate.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Un cocostârc

Citește rar și cu atenție:

Un cocostarc s-a dus la descocostârcărie,

Unde se descocostârcăreau și alți cocostârci nedescocostârcăriți,

Ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Exercitii de dictie în funcție de vârstă

Exercitii de dictie pentru copii

Citește și: Cum să creștem copii creativi și fericiți

Anual, tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu tulburări de vorbire. Tocmai din acest motiv este important ca părinții să nu se bazeze doar pe munca pe care o depun educatorii, ci să se implice activ în dezvoltarea vorbirii copiilor lor.

Specialiștii susțin că multe din defectele de vorbire ale copilăriei sunt naturale și pot fi atenuate sau chiar eliminate prin exercițiu. În cazul în care totuși exercițiile pe care le practicați acasă cu micuții nu dau randament, recomandarea mea ar fi să apelați la un logoped.

Exercițiile pe care ți le propun în continuare sunt speciale pentru copiii care nu au mari probleme. Poate pur și simplu le este lene să pronunțe corect și răspicat, sau poate vorbesc prea mult și prea repede, și nu au răbdare să pronunțe crect (cum este și cazul lui Ionuț).

Cititul cu voce tare, precum și povestitul sau repetarea anumitor exercitii de dictie special concepute pentru copii pot face minuni.

Astfel, îți prezint un exercițiu din cartea „Străfurnica și prietenii săi – Manual de dicție pentru copii” scrisă de Carmen Ivanov. Această carte mi se pare a fi o investiție deosebită pentru copilul tău, chiar dacă la prima vedere nu este chiar ieftină. Ai 400 de aplicații practice… să tot lucrezi!

Străfurnica şi pescăruşul Pişti
– Pescăruşul Pişti pescuieşte peşte. Pelicanul Igor fură şi pândeşte.
– Pelicanul Igor pescuieşte peşte. Pescăruşul Pişti peşte doar cerşeşte.
– Nu-i adevărat.
– Ba-i adevărat!
– Pescăruşul Pişti peşte pescuieşte. El nici nu clipeşte cât ai zice peşte!
– Peşte! Pescăruşul Pişti peşte nu primeşte. Pelicanul Igor are drept la peşte.
– Dac-ar fi să punem peşte peste peşte, pescăruşul Pişti peşte nu primeşte.
– Pescăruşul Pişti peştele-l ocheşte. Pelicanul Igor nimic nu primeşte.
(fragment din Străfurnica şi prietenii săi)

Roua rece-n auroră

exerciții de dicție pentru copii
Exercitii de dictie pentru copii

Citește rar și cu atenție:

Roua rece-n auroră

Printre pietre, de-aur pare

Printre ramuri, prin pripoare,

Parc-ar fi mărgăritare.

Grindina, prin grinzi, în ropot

Rupe-n rânduri, nor cu nor

Trăsnetul în patru crapă,

Piatra caprei din pripor.

Arar rariştea răreşte

Vreascuri în cărări uşor.

Ori o piatră crapă-n patru

Ori o capră calcă-n piatră.

Patru pietre crap prin capre

Patru capre crap prin pietre.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Cinci sute cincizeci și cinci de ciuperci

cinci sute exerciții dicție
Exercitii de dictie simple pentru copii

Citește rar și cu atenție:

Cele cinci sute cincizeci şi cinci de ciuperci ciuruite pentru ciorbă

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Un vultur sta pe-un pisc

Citește rar și cu atenție:

Un vultur sta pe-un pisc c-un pix in plisc

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Un caricaturist

Citește rar și cu atenție:

Un caricaturist a caricaturizat o caricatură. Poți să caricaturizezi caricatura caricaturizată de acel caricaturist?

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Un sas cu glas de bas

dictie
Exercitii de dictie pentru copii și adulti

Citește rar și cu atenție:

Un sas cu glas de bas

cam gras și ras pe nas

sta la taifas de-un ceas la parastas

despre un extras din pancreas

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Rică nu știa să zică

Citește rar și cu atenție:

Rică nu știa să zică

Râu, rățușcă, rămurică

Dar de când băiatu-nvață

Poezia despre rață

Rica a-nvățat să zică

Râu, rățușcă, rămurică.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Litera B

Citește rar și cu atenție:

Bucur și Bucura se bucură că Bucurel e bucuros în București.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Litera F

Citește rar și cu atenție:

Fata fierarului fierbe fasole fiartă fără foc fiindcă focul face fum.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Litera P

Citește rar și cu atenție:

Am o prepeliță pestriță cu paisprezece pui de prepeliță pestriți,

E mai pestriță prepelița pestriță decât cei paisprezece pui de prepeliță pestriți.

Încă o dată! Nu uita de regulile de mai sus!

Sigur, deși am încadrat aceste exerciții pentru copii, ele pot la fel de bine să fie considerate potrivite și pentru adulți! Funcționează la fel de bine la toate vârstele!

Exercitii de dictie în alte limbi

Exercitii de dictie în limba engleză

Pentru a îmbunătăți calitățile oratorice în limba engleză, indiferent că vrei să pleci în străinătate sau oricare ar fi motivul, îți propun următoarele exercitii de dictie:

Litera B:

Exercițiul 1:

Betty bought a bit of butter,

but she found the butter bitter,

so Betty bought a bit of better butter to make the bitter butter better.

Exercițiul 2:

Bill had a billboard.

Bill also had a board bill.

The board bill bored Bill,

So Bill sold his billboard

And paid his board bill.

Then the board bill

No longer bored Bill,

But though he had no board bill,

Neither did he have his billboard!

Litera D

Exercițiul 1:

Did Doug dig David’s garden or did David dig Doug’s garden?

Exercițiul 2:

Do drop in at the Dewdrop Inn.

Litera F

Exercițiu 1:

Four furious friends fought for the phone

Exercițiu 2:

Five flippant Frenchmen fly from France for fashions

Litera H

Exercițiu 1:

How was Harry hastened so hurriedly from the hunt?

Exercițiu 2:

In Hertford,Hereford and Hampshire hurricanes hardly ever happen.

Litera J

Exercițiu 1:

James just jostled Jean gently.

Exercițiu 2:

Jack the jailbird jacked a jeep.

Litera K

Exercițiu 1:

Kiss her quick, kiss her quicker, kiss her quickest.

Exercițiu 2:

My cutlery cuts keenly and cleanly.

Litera L

Exercițiu 1:

Literally literary.

Exercițiu 2:

Larry sent the latter a letter later.

Exercițiu 3:

Lucy lingered, looking longingly for her lost lap-dog.

 Litera P:

Exercițiu 1:

Peter pier picked a peck of pickled peppers.

If Peter piper picked a peck of pickled peppers,

Where’s the peck of pickled peppers that Peter Piper picked?

Exercițiu 2:

Pearls, please, pretty Penelope, Pretty Penelope, pretty Penelope,

Pearls, please, pretty Penelope, Pretty Penelope Pring.

Litera Q:

Exercițiu 1:

Quick kiss. Quicker kiss. Quickest kiss.

Exercițiu 2:

Quickly, quickly, quickly, quickly, quickly…

Litera R:

Exercițiu 1:

Round the rugged rocks the ragged rascal ran.

Exercițiu 2:

Reading and writing are richly rewarding.

Litera S:

Exercițiul 1:

Sister Susie sat on the sea shore sewing shirts for sailors

Exercițiul 2:

Moses supposes his toeses are roses,

But Moses supposes erroneously,

For nobody’s toeses are posies of roses

As Moses supposes his toeses to be

Acum, după ce am parcurs împreună acest drum lung și anevoios nu pot decât să te felicit pentru consecvență!

Spune-mi, te rog, printr-un comentariu… cum a fost experiența ta? Care este exercițiul tău preferat și ce ai fi vrut să mai vezi?

Mulțumesc!

Te îmbrățișez,

Grațiela

About Author

12 thoughts on “Exercitii de dictie: +50 de exerciții practice, atât pentru adulti cât și pentru copii, cu Grațiela Vlad. Vorbește mai clar și mai convingător!

  1. Avand in vedere ca am un canal de youtube, incerc sa mi imbunatatesc dictia pentru ca stiu ca am unele minusuri, vorbesc si foarte repede si uneori incerc sa ma domolesc, asa ca multumesc mult pentru aceste exercitii..

  2. M-am gândit să fac astfel de exerciții, mai ales pentru că m-am gândit să încep să vorbesc pe Instagram și mi-ar fi de mare ajutor.

  3. Foarte fain şi complet articolul! Eram sătulă de căutat în 100 de locuri pentru tot ce am găsit aici. Mă interesează în principal pentru copil, dar cred că ar trebui şi eu să exersez şi să mă distrez! Mulțumesc pentru toate aceste informații!

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: