doliul emotional, doliu, emotii, femeie care plange, lacrimi
Reading Time: 3 minutes

Au fost multe momentele în care am vorbit despre importanța exprimării emoțiilor negative dar nu am mai vorbit până acum despre doliul emotional (doliul psihologic).

De cele mai multe ori când ne gândim la doliu, ne vine în minte acea bucată de pânză neagră pe care o punem la mână sau la ușă după ce moare cineva. Totuși, din punct de vedere psihologic el este mult mai mult de atât.

Ce este doliul psihologic?

Doliul este un proces psihologic extrem de important pentru sănătatea noastră emoțională. El reprezintă o nevoie naturală a psihicului nostru de a aprecia și chiar de a prețui pierderea unei persoane iubite.

Contrar credințelor generale, acest tip de doliu nu apare doar când vorbim despre moarte, ci ori de câte ori simțim că din viața noastră dispare cineva sau ceva pentru totdeauna. Poate fi vorba despre o despărțire dureroasă, despre plecarea cuiva în străinătate și ruperea oricărei legături, sau despre pierderea unui sentiment drag.

Cum se simte doliul emoțional?

De multe ori nici nu suntem conștienți că suntem în doliu emoțional. Ceea ce simțim, însă, este durerea. Vorbim despre o combinație mai mult sau mai puțin omogenă de durere, tristețe, disperare și grijă. Toate aceste emoții, precum și multe altele… sunt normale.

De asemenea, momentul vine încununat de un sentiment de gol interior, de dor nestăpânit care doare. Se somatizează atât de profund încât poate duce chiar la îmbolnăvire. Mai ales atunci când NU acceptăm și nu respectăm nevoia psihologică de a ține acest doliu, interiorizăm toate emoțiile negative, ajungând să suferim de tot felul de afecțiuni cărora nu le găsim, neapărat, explicații clare.

Recomand să citiți în acest sens și materialul meu despre Hipersensibilitate, unde veți găsi și un dicționar al bolilor și afecțiunilor (cauzele subite ale îmbolnăvirilor) în format pdf.

Cele mai comune momente de apariție a doliului emoțional

După cum spuneam, doliul nu este numai despre moartea fizică, ci despre orice fel de separare nedorită sau bruscă. Cele mai comune momente în care creierul nostru emoțional recunoaște prezența și nevoia acestuia sunt:

  • ruperea unei relații de cuplu (poate fi prin divorț, dar nu se rezumă la asta);
  • pierderea sentimentului de siguranță ca urmare a trăirii unui moment traumatic;
  • îmbolnăvirea unei persoane iubite;
  • ruperea unei relații de prietenie;
  • pierderea unei oportunități importante (a unui vis);
  • pierderea unei sarcini dorite (avort spontan sau sarcină oprită în evoluție);
  • pierderea jobului;
  • pierderea proprieti sănătăți (îmbolnăvire);
  • pierderea stabilității financiare.

Cel mai adesea în debutul doliului emoțional experimentăm anxietatea și atacurile de panică. Ele conduc, încet, spre depresie.

Din acest motiv vă recomand să urmăriți câteva filmulețe utile:

Etapele procesului de doliu

La fel ca în cazul oricărei vindecări emoționale, există 5 etape prin care trecem atunci când pierdem pe cineva drag:

  1. Șocul și negarea: nu acceptăm situația traumatică, refuzăm să acceptăm orice ține de ea;
  2. Conștientizarea pierderii: este acel moment în care te lovește. E o formă de disperare. Știi că s-a terminat. Știi unde ești, dar nu ai idee ce ar trebui să faci mai departe. Te doare absența persoanei dragi sau a sentimentelor pe care le-ai experimentat cândva;
  3. Depresia: în această etapă trăim, efectiv, pierderea.
  4. Acceptarea: Aceasta este prima etapă în care începem să ne simțim mai bine. Acceptăm, în sfârșit, ceea ce s-a întâmplat. Încă doare, dar parcă apare și vindecarea.
  5. Reorientarea: Aici ne întoarcem la noi înșine și ne amintim că viața merge înainte. Doliul rămâne o parte din sufletul nostru, dar nu ne mai afectează atât de profund.

Fiecare om trece diferit prin doliu și suferință. În timp ce unii au nevoie să se exteriorizeze cât mai mult, altora le vine mai lejer să se izoleze și să fie singuri. Oricum ar fi, doliul trebuie ținut și nu negat. Nu trebuie să ne respingem suferința, pentru că ea nu va face decât să ne roadă profund din interior. Toate emoțiile pe care le ținem blocate ajung să ne schimbe valorile, credințele și principiile.

Poate că nu ai azi timp să plângi, dar mâine cu siguranță vei avea nevoie să o faci.

În încheiere, vă propun să vizionați două filmulete:

About Author

3 thoughts on “Doliul emotional

  1. Ca de obicei, ai venit cu un articol foarte util și foarte documentat. Sunt de acord cu tot ce ai spus aici pentru că știu cât de important e să și suferi, nu să-ți pui masca de „totul e OK” și să lași sentimentele să te macine la interior (am făcut greșeala asta odată și de atunci m-am învățat minte 😆 )

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: