doliul emotional, doliu, emotii, femeie care plange, lacrimi
Reading Time: 3 minutes

Au fost multe momentele ├«n care am vorbit despre importan╚Ťa exprim─ârii emo╚Ťiilor negative dar nu am mai vorbit p├ón─â acum despre doliul emotional (doliul psihologic).

De cele mai multe ori când ne gândim la doliu, ne vine în minte acea bucată de pânză neagră pe care o punem la mână sau la ușă după ce moare cineva. Totuși, din punct de vedere psihologic el este mult mai mult de atât.

Ce este doliul psihologic?

Doliul este un proces psihologic extrem de important pentru s─ân─âtatea noastr─â emo╚Ťional─â. El reprezint─â o nevoie natural─â a psihicului nostru de a aprecia ╚Öi chiar de a pre╚Ťui pierderea unei persoane iubite.

Contrar credin╚Ťelor generale, acest tip de doliu nu apare doar c├ónd vorbim despre moarte, ci ori de c├óte ori sim╚Ťim c─â din via╚Ťa noastr─â dispare cineva sau ceva pentru totdeauna. Poate fi vorba despre o desp─âr╚Ťire dureroas─â, despre plecarea cuiva ├«n str─âin─âtate ╚Öi ruperea oric─ârei leg─âturi, sau despre pierderea unui sentiment drag.

Cum se simte doliul emo╚Ťional?

De multe ori nici nu suntem con╚Ötien╚Ťi c─â suntem ├«n doliu emo╚Ťional. Ceea ce sim╚Ťim, ├«ns─â, este durerea. Vorbim despre o combina╚Ťie mai mult sau mai pu╚Ťin omogen─â de durere, triste╚Ťe, disperare ╚Öi grij─â. Toate aceste emo╚Ťii, precum ╚Öi multe altele… sunt normale.

De asemenea, momentul vine ├«ncununat de un sentiment de gol interior, de dor nest─âp├ónit care doare. Se somatizeaz─â at├ót de profund ├«nc├ót poate duce chiar la ├«mboln─âvire. Mai ales atunci c├ónd NU accept─âm ╚Öi nu respect─âm nevoia psihologic─â de a ╚Ťine acest doliu, interioriz─âm toate emo╚Ťiile negative, ajung├ónd s─â suferim de tot felul de afec╚Ťiuni c─ârora nu le g─âsim, neap─ârat, explica╚Ťii clare.

Recomand s─â citi╚Ťi ├«n acest sens ╚Öi materialul meu despre Hipersensibilitate, unde ve╚Ťi g─âsi ╚Öi un dic╚Ťionar al bolilor ╚Öi afec╚Ťiunilor (cauzele subite ale ├«mboln─âvirilor) ├«n format pdf.

Cele mai comune momente de apari╚Ťie a doliului emo╚Ťional

Dup─â cum spuneam, doliul nu este numai despre moartea fizic─â, ci despre orice fel de separare nedorit─â sau brusc─â. Cele mai comune momente ├«n care creierul nostru emo╚Ťional recunoa╚Öte prezen╚Ťa ╚Öi nevoia acestuia sunt:

 • ruperea unei rela╚Ťii de cuplu (poate fi prin divor╚Ť, dar nu se rezum─â la asta);
 • pierderea sentimentului de siguran╚Ť─â ca urmare a tr─âirii unui moment traumatic;
 • ├«mboln─âvirea unei persoane iubite;
 • ruperea unei rela╚Ťii de prietenie;
 • pierderea unei oportunit─â╚Ťi importante (a unui vis);
 • pierderea unei sarcini dorite (avort spontan sau sarcin─â oprit─â ├«n evolu╚Ťie);
 • pierderea jobului;
 • pierderea proprieti s─ân─ât─â╚Ťi (├«mboln─âvire);
 • pierderea stabilit─â╚Ťii financiare.

Cel mai adesea ├«n debutul doliului emo╚Ťional experiment─âm anxietatea ╚Öi atacurile de panic─â. Ele conduc, ├«ncet, spre depresie.

Din acest motiv v─â recomand s─â urm─âri╚Ťi c├óteva filmule╚Ťe utile:

Etapele procesului de doliu

La fel ca ├«n cazul oric─ârei vindec─âri emo╚Ťionale, exist─â 5 etape prin care trecem atunci c├ónd pierdem pe cineva drag:

 1. ╚śocul ╚Öi negarea: nu accept─âm situa╚Ťia traumatic─â, refuz─âm s─â accept─âm orice ╚Ťine de ea;
 2. Con╚Ötientizarea pierderii: este acel moment ├«n care te love╚Öte. E o form─â de disperare. ╚śtii c─â s-a terminat. ╚śtii unde e╚Öti, dar nu ai idee ce ar trebui s─â faci mai departe. Te doare absen╚Ťa persoanei dragi sau a sentimentelor pe care le-ai experimentat c├óndva;
 3. Depresia: în această etapă trăim, efectiv, pierderea.
 4. Acceptarea: Aceasta este prima etap─â ├«n care ├«ncepem s─â ne sim╚Ťim mai bine. Accept─âm, ├«n sf├ór╚Öit, ceea ce s-a ├«nt├ómplat. ├Änc─â doare, dar parc─â apare ╚Öi vindecarea.
 5. Reorientarea: Aici ne ├«ntoarcem la noi ├«n╚Öine ╚Öi ne amintim c─â via╚Ťa merge ├«nainte. Doliul r─âm├óne o parte din sufletul nostru, dar nu ne mai afecteaz─â at├ót de profund.

Fiecare om trece diferit prin doliu ╚Öi suferin╚Ť─â. ├Än timp ce unii au nevoie s─â se exteriorizeze c├ót mai mult, altora le vine mai lejer s─â se izoleze ╚Öi s─â fie singuri. Oricum ar fi, doliul trebuie ╚Ťinut ╚Öi nu negat. Nu trebuie s─â ne respingem suferin╚Ťa, pentru c─â ea nu va face dec├ót s─â ne road─â profund din interior. Toate emo╚Ťiile pe care le ╚Ťinem blocate ajung s─â ne schimbe valorile, credin╚Ťele ╚Öi principiile.

Poate c─â nu ai azi timp s─â pl├óngi, dar m├óine cu siguran╚Ť─â vei avea nevoie s─â o faci.

├Än ├«ncheiere, v─â propun s─â viziona╚Ťi dou─â filmulete:

About Author

3 thoughts on “Doliul emotional

 1. Ca de obicei, ai venit cu un articol foarte util ╚Öi foarte documentat. Sunt de acord cu tot ce ai spus aici pentru c─â ╚Ötiu c├ót de important e s─â ╚Öi suferi, nu s─â-╚Ťi pui masca de ÔÇ×totul e OKÔÇŁ ╚Öi s─â la╚Öi sentimentele s─â te macine la interior (am f─âcut gre╚Öeala asta odat─â ╚Öi de atunci m-am ├«nv─â╚Ťat minte ­čść )

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: