Somnul bebelușului: Cum alegi cel mai bun pătuț pentru bebe?

pătuț bebe, bebeluș, bebeluș în pătuț,
Reading Time: 12 minutes

Mai e puțin și vine bebe. Acea minune din pântecul tău pe care o aștepți de atât de multă vreme. Îi simți mișcările, i-ai văzut degețelele frumoase la ecograf… și cu greu te abții să nu lăcrimezi când te gândești cu cine va semăna.

Probabil că deja i-ai dat și un nume. Și chiar și dacă nu ai făcut-o încă, sigur ai un mod de a-l alinta, chiar dacă încă este parte din tine.

Totuși, dincolo de caruselul de emoții, ai și o serie de decizii raționale de luat. Și sunt sigură că te entuziasmează fiecare dintre ele!

Problema este că vrei să iei cea mai bună decizie pentru bebelușul tău. Și, dacă ești mamă pentru prima dată, probabil că ai atât de multe întrebări care te copleșesc…

… dar fii liniștită! Este normal să fie așa!

Îmi amintesc de acum 6 ani, când mă pregăteam să devin mamă pentru prima dată. Nu știam mai nimic despre ce înseamnă să fii părinte. Iar asta mă făcea să mă simt atât de copleșită.

Aveam de luat atâtea decizii importante… dar de departe nimic nu se compara cu decizia referitoare la pătuțul bebelușului!

Acum, că mă pregătesc să aduc pe lume a doua minune, știu tot ce trebuie în legătură cu somnul copiilor.

Așa că te invit să luăm lucrurile pe rând și să vedem tot ce trebuie să ai în vedere pentru a alege cel mai bun pătuț pentru bebelușul tău!

Spațiul disponibil: Unde va sta pătuțul lui bebe?

Dacă răsfoiești categoria „Sarcină și alăptare” a blogului meu vei vedea că am scris mai multe materiale care ți-ar putea fi utile în această perioadă. Și, nu de puține ori am abordat subiectul camerei bebelușului.

Problema este că nu întotdeauna bebe are avantajul de a avea de la început camera lui. Și, în egală măsură s-ar putea ca tu însăți să nu vrei să îl ții departe de tine.

Când l-am născut pe Ionuț mi-a fost foarte greu să îi cumpăr un pătuț tocmai pentru că… sincer… habar nu aveam unde să îl pun!

În timp lucrurile s-au schimbat atât de mult… și am făcut atât de multe greșeli încât chiar dacă am testat toate tipurile de pătuțuri… tot cu mine a dormit până la 5 ani!

Iar asta este o greșeală pe care nu vreau să o mai repet.

Așa că te sfătuiesc să te gândești de la început:

? Unde va dormi bebe? Cu voi în cameră? Cu voi în pat? Sau în patul și în camera lui?

?Unde vei plasa patul bebelușului?

? Cât spațiu ai disponibil?

Și abia după ce ai clarificat aceste aspecte poți privi mai departe. Pentru că abia după ce vei avea o viziune clară în acest sens vei putea lua o decizie bună!

Ține cont de faptul că dacă ai de gând să alăptezi va trebui ca în proximitatea pătuțului să așezi și un fotoliu COMOD (balansoar) sau o canapea. Altfel va fi extrem de tentant, în timp, să îl iei cu tine în pat!

Bugetul: Cât să investești într-un pat pentru bebeluși?

Nimeni nu îți cunoaște prioritățile mai bine ca tine. Așa că tu ești cea mai în măsură să stabilești un buget. Totuși, ce îți recomand este să nu te zgârcești! Alege un pătuț NOU. Mai ales dacă ești la primul copil.

Un pătuț trebuie să fie, în primul rând, sigur! Iar când vorbesc de siguranță mă refer atât la modul de fabricație (în conformitate cu standardele UE), cât și la igiena lui. Un pătuț vechi (și mai ales o saltea veche), cumpărat de la o persoană pe care nici măcar nu o cunoști, poate fi o sursă de microbi și acarieni!

Așadar, dacă te uiți pe lista cu patuturi pentru copii de pe site-ul BeKid vei vedea că un pătuț ieftin pentru bebe pornește de la 189 lei.

Recomandarea mea este, totuși, să te gândești din start să aloci un buget mai mare pentru pătuț și saltea, chiar dacă poate asta va însemna să mai reduci din alte cheltuieli. Și știi prea bine că ai de unde. Haine mai poți lua și de la prieteni sau SH (oricum va crește foarte repede și se dezinfectează mai ușor), dar un pătuț va fi acolo pentru mult timp și reprezintă o investiție!

Pornește de la această idee!

Tipuri de pătuțuri pentru bebe

Și acum că ai stabilit unde va fi așezat pătuțul, cât spațiu îi poți aloca și cât poți investi, haide să vedem ce tipuri de pătuțuri se găsesc pe piață:

Pătuț de lemn pentru bebe

Pătuțul din lemn reprezintă cea mai populară alegere. În general acest lucru se datorează faptului că el prezintă cea mai mare rezistență. De asemenea, poate fi utilizat pe o perioadă îndelungată de timp.

Mai mult, lemnul se curăță ușor și poate fi transferat de la un frate la altul.

De asemenea, pătuțul de lemn poate oferi spațiu suplimentar de depozitare (fapt ce poate reprezenta un mare plus atunci când camera e mică sau bebe va sta cu voi).

Din fericire pe piață există multe variante, atât simple:

Cât și cu sertare/spațiu de depozitare:

Pătuț bebe pliabil

Primul pătuț al lui Ionuț a fost de acest gen. Gândindu-ne la momentul achiziției că vom avea de făcut naveta între părinții mei și părinții soțului (neavând locul nostru), am considerat acest pătuț drept cea mai bună achiziție.

Și da, are o serie de avantaje, precum:

  • mobilitatea;
  • este ușor și se poate muta fără probleme dintr-o parte în alta;
  • este confecționat din material textil și nu stai cu stresul că bebe s-ar putea lovi;
  • mai târziu poate fi transformat în țarc de joacă.

Dar are și o serie de dezavantaje:

  • nu este chiar cel mai sigur;
  • nu îl poți folosi pentru prea mult timp;
  • dacă îl pliezi de prea multe ori se poate strica sistemul (am pățit noi);
  • deși vine într-o mulțime de modele și culori, personal nu consider acest tip de pat ca fiind cel mai estetic.

Pentru că este alegerea ta, încerc să fiu pe cât de imparțială pot. De aceea îți voi spune că atunci când ai un buget extrem de redus, acest pat poate fi cea mai bună alegere!

Experiența mea

Recunosc că în el Ionuț a dormit foarte bine primele zile (până am făcut prostia să îl iau cu mine în pat). Pe mine mă deranja faptul că trebuia să mă aplec peste grila metalică (fiind operată de cezariană nu era chiar plăcut).

În plus, eu am ales unul simplu, care nu îmi permitea să îl ridic pe două nivele. A fost PERFECT mai târziu, când aveam nevoie de țarc în care să se joace cât timp eu lucram, dar la început a fost destul de chinuitor.

pătuț bebe, pătuț pliabil, material textil, bebe 9 luni

Totuși, pentru deplasări, vacanțe și alte ocazii, un astfel de pătuț este minunat. Se strânge ușor, nu ocupă mult spațiu și îi oferă copilului ocazia de a dormi liniștit chiar și când nu este acasă.

Uite câteva modele pe un singur nivel:

Și câteva modele pe două nivele:

Personal îmi plac foarte mult pătuțurile pliabile cu două nivele de la Ecotoys, în primul rând pentru că am avut ocazia de a testa unul și am văzut că sunt foarte rezistente și în al doilea rând pentru design. Cele accesorizate au și funcție de balansare, plasă de țânțari, buzunare pentru acesorii… și intrare laterală cu fermoar…

Ce să mai?! Sunt foarte faine!

Pătuț bebe transformabil

Această invenție mi se pare extrem de practică! Pătuțul transformabil crește odată cu micuțul tău, transformându-se în pat pentru copilași mari și, mai târziu, pentru adolescenți.

Faci o investiție mai mare la început, dar apoi nu mai ai griji.

Avantajele unui astfel de pătuț:

  • îl vei putea folosi foarte mulți ani;
  • de regulă modelele vin cu sistem de fixare a saltelei pe 3 nivele;
  • au rafturi și spații de depozitare;
  • pot avea mecanism de balansare și măsuță de schimb.

Dezavantajele pătuțului transformabil:

  • Prețul: fiind o adevărată piesă de mobilier, comodă și utilă… costă mai mult!
  • Dimensiuni: acest pătuț este ideal pentru camera lui bebe, mai ales atunci când știi sigur că o vei păstra pentru el multă vreme. Exteriorul este cât al unui pat normal de o persoană (aprox. 185 x 80).
  • Salteaua poate prezenta o dimensiune ceva mai atipică (130×70, față de clasicul 120×60). Dar aceasta nu este neapărat o problemă. Unde găsești cadrul de pat găsești cu siguranță și salteaua potrivită.

Pătuț bebe atașat de patul părinților (co-sleeping)

Există mai multe modele de pătuțuri co-sleeping. Unele sunt de dimensiune normală, altele sunt micuțe și se prind strict de pat.

Un pătuț pentru bebe care să fie atașat de cel al părinților poate avea o serie de avantaje:

  • îl ai pe bebe lângă tine, nu te mai ridici pentru a-l hrăni;
  • ocupă foarte puțin spațiu;
  • este practic;

Dar prezintă și dezavantaje:

  • nu îl poți folosi decât până pe la 7 luni, că apoi „îi rămâne mic”;
  • este cel mai la îndemână mod de a învăța copilul să doarmă cu voi în pat;
  • va trebui schimbat după o vreme, ceea ce înseamnă o nouă investiție într-un timp scurt.

Acest pătuț este extrem de frumos și de convenabil. Totuși, trebuie să pui în balanță toate aspectele, mai ales pe cel legat de buget.

Nașa mea a cumpărat un astfel de pătuț pentru piticul ei. A vrut să îl aibă aproape (nici nu dispunea încă de spațiu pentru a-i amenaja propria cameră) și să nu trebuiască să se ridice pentru a-l alăpta. A fost foarte mulțumită de el… dar i-a luat 3 ani să îl mute, apoi, în patul lui (totuși, ceva mai bine decât în cazul meu care l-am ținut cu mine în pat direct).

Pătuț bebe cu laterală detașabilă / culisabilă

De cele mai multe ori când spui „pătuț bebe cu laterală detașabilă” te gândești, de fapt, la acest tip de pat:

Sau, mai poate fi în varianta celui pe care îl am și eu (vezi poza de mai sus cu mine lângă pătuț).

Acest model de pătuț de lemn mi se pare cel mai bun compromis, mai ales atunci când ești operată de cezariană. Fiind greu să te apleci, te va ajuta amănuntul culisării.

În rest prezintă toate avantajele și dezavantajele celorlalte modele de mai sus.

Ah, ce ar mai fi de menționat: după ce crește bebe se va putea da singur jos din pat. Așa că îl poți folosi până pe la 3-4 anișori, fără probleme.

Accesorii pătuț bebe

Și pentru că niciodată nu este suficient să cumperi cadrul patului, trebuie să ai în vedere și o serie de accesorii:

Saltea pătuț

Poate cel mai important aspect în ce privește somnul bebelușului! Salteaua pătuțului este extrem de importantă. Există mai multe tipuri de saltele: cu cocos, cu spumă, pliabilă, ș.a.

Din experiență recomand salteaua din cocos. Din fericire am observat în ultima vreme tot mai multe oferte pentru pătuț care includ în preț și o saltea din cocos potrivită. Mi se pare o alegere foarte avantajoasă.

În general salteaua din cocos este compusă din trei straturi: două de fibră de cocos cu amestec de latex și unul din burete. La exterior ea este îmbrăcată complet în bumbac 100%.

Avantajele saltelei din cocos:

  • Protejează de umiditate, mirosuri neplăcute și transpirație;
  • Ajută la menținerea corectă a poziției corpului copilului în timpul somnului;
  • Este o saltea fermă;
  • Prezintă proprietăți anti-alergice;
  • Împiedică încălzirea excesivă a corpului copilului.

În plus, eu recomand variantele mai înalte (de 10 cm) în detrimentul celor de 7-8 cm. Poate este o chestiune de gust, dar consider că așa cum eu am un somn mai bun pe o saltea mai înaltă și mai bună, la fel va avea și micuțul meu.

Lenjerie pat bebe și apărători laterale / protecție pătuț

După ce ai cumpărat pătuțul și salteaua… vei vrea să cumperi și o lenjerie.

Pe piață există pachete simple de cearceafuri, precum și seturi (din 2, până la 5 piese). Ideea este să alegi ce ți se pare ție mai potrivit.

Seturile de lenjerie pătuț din 2 piese sunt cel mai adesea întâlnite în cazul pătuțurilor atașate. Ele conțin un cerceaf cu elastic și o apărătoare laterală.

set asternut, pătuț bebe,

Seturile de lenjerie din trei piese conțin un cearceaf de pilotă, o față de pernă și o laterală de protecție. Acest set poate fi practic mai ales mai târziu, când bebe deja vrea să stea învelit.

Cât privește seturile de lenjerie pătuț cu 4 piese, acestea se potrivesc majorității pătuțurilor. Sunt bune și dacă ai un pat din lemn sau metal, și dacă ai unul din material textil. Ele conțin: un cearceaf cu elastic, o pernuță subțire, o plapumă și o apărătoare laterală.

pătuț bebe,

În final, mai ales dacă alegi un pat de lemn, îți recomand un set de lenjerie de pătuț din 5 piese. Eu, personal, am ales acest model tocmai pentru că sunt puțin mai „grijulie” din fire… și vreau să mă asigur că bebe nu se lovește în somn.

Setul conține un cearceaf cu elastic, o pernuță, o plapumă și două apărătoare laterale.

Baldachin pentru pătuț

Aici multă lume s-ar opri și m-ar privi urât!

Baldachinul NU este o necesitate. Este „un moft”. Cel puțin așa am fi tentați să credem. Totuși, dacă naști vara și vrei să oferi copilului protecție suplimentară împotriva insectelor (muște, țânțari), poate fi util. De asemenea, cele din material textil limitează lumina externă și îi oferă un somn ceva mai odihnitor copilului.

Sigur, el are și o funcție estetică, dar aceasta este altă poveste.

BONUS: Baby monitor

Și deși mi-am propus să îți vorbesc doar despre pătuț, nu mă pot abține să nu îți spun că dacă alegi să ții copilul în altă cameră decât a ta… atunci TREBUIE să îți cumperi și un astfel de dispozitiv.

Eu am avut și la Ionuț, deși stătea cu mine în cameră. Îl țineam pentru momentele când el dormea și eu eram prin casă. Totuși, dacă doarme în camera lui, un video monitor cu vedere nocturnă se va dovedi extrem de eficient.

Probabil că voi scrie un material pe acest subiect în viitorul apropiat!

Oricum, ține cont că vei avea nevoie de unul!

Concluzii

Alegerea pătuțului bebelușului nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Înainte de a decide este important să privești cât mai multe modele.

Ține cont de locul în care îl vei amplasa, perioada de timp pentru care vrei să îl cumperi și… bugetul! Când stabilești bugetul gândește-te și la accesorii. Nici la saltea NU vei vrea să faci rabat. Și, dacă un pătuț mai merge folosit de la un copil la altul, salteaua îți recomand să o ai mereu NOUĂ.

Sper ca acest material să îți fi fost util și să te fi ajutat să iei o decizie.

Până una alta, te invit să îmi lași un comentariu și să îmi spui ce alte griji sau întrebări mai ai legate de venirea pe lume a lui bebe. Sunt sigură că te voi putea ajuta!

Te îmbrățișez și îți doresc naștere ușoară!

Grațiela

Material scris pentru Superblog 2020, ediția de toamnă.

Sursa foto: bekid.ro, freepik.com, arhiva personală.

About Author

26 thoughts on “Somnul bebelușului: Cum alegi cel mai bun pătuț pentru bebe?

  1. Foarte utile sfaturile tale, Grațiela. Încă nu am fost în postura de a căuta un pătuț, dar cred că aș opta pentru unul cu laterală detașabilă.

  2. Plin de informatii utile articolul tau, o placere sa il citesc si sa imi amintesc de Dia cand era micuta. Din fericire, eu am avut tot ce mi a fost necesar de la sora mea mai mare, si patut si tarc, multumim pentru articol!

  3. La cat de mult ne dorim copil, eu l-as tine doar in pat cu noi, sau mi-ar placea varianta de patut atasabil la patul matrimonial.

  4. Am incercat sa tin cont atat de pret, dar si de calitate. Am gasit si produse ieftine si chiar am facut alegere buna pentru ca patutul primei fetite este folosit cu succes si la cea de-a doua piticuta

Spune-mi, te rog, ce gândești despre acest subiect: